Tükettiği Elektriğin Yüzde 53’ünü Güneşten Karşılıyor
Muğla Belediyesi Mezbaha tesisine, “Sonsuz Kaynağımız Güneş” projesi adı altında kurulan Güneş Enerji Santrali, devreye alındığı tarihten bugüne kadar, elektrik tüketimi 268927,53 kwh olan mezbahanın, 143334,33 kwh kısmını Güneş enerjisinden üretti.
Muğla Belediyesi Mezbaha tesisine, “Sonsuz Kaynağımız Güneş” projesi adı altında kurulan Güneş Enerji Santrali, devreye alındığı tarihten bugüne kadar, elektrik tüketimi 268927,53 kwh olan mezbahanın, 143334,33 kwh kısmını Güneş enerjisinden üretti. Güneş enerjisinden üretilen 143334,33 kwh mezbahanın tükettiği elektriğin yüzde 53’ünü oluşturuyor. Sistemin ürettiği ortalama yıllık enerji miktarı 2013 yılı elektrik faturası bedeline göre tesise 64 bin TL tasarruf sağladı. Tesis şimdiye kadar 85.893 ton karbondioksit gazı salınımını da önledi.
2010 Yılı Mali Destek Programı kapsamında Muğla Belediyesi tarafından GEKA’ya sunulan 777 bin 255 TL Bütçeli “Sonsuz Kaynağımız Güneş” isimli proje için %74 destek oranı ile 575 bin TL destek almaya hak kazanılmıştı. Projede şebekeye bağlı fotovoltaik Sistemin Kurulması ve Devreye alınması işi 564 bin 630 TL (KDV Dahil) ihale edilmiş ve proje planlanandan daha düşük bir bütçe ile bitirilmişti. Bu projede en az 25 yıllık verimlilik garantili fotovoltaik güneş panelleri kullanıldı ve yatırımın geri dönüş süresi yaklaşık 6 yıl olarak hesaplandı.
Muğla Belediyesi Mezbaha Tesisine, “Sonsuz Kaynağımız Güneş” projesi adı altında kurmuş olduğu Güneş Enerji Santrali, Türkiye’de Lisanssız Elektrik üretimi alanında, TEDAŞ tarafından kabulü yapılıp devreye alınan, ilk şebekeye bağlı Fotovoltaik Sistem.
Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Sonsuz Kaynağımız Güneş projesi ile ülkemizde henüz yaygın olarak kullanılmayan güneş enerjisinden elektrik enerjisi üreterek hem Muğlamıza hem de ülke ekonomisine katkı sağladık. Çevreye zarar vermeden mezbaha tesisimizde ihtiyacımız olan enerjinin yarıdan fazlasını güneşten elde ettik. Muğla, ülkemizin diğer illerine göre güneşlenme süresi ve güneş enerjisi potansiyeli yüksek olan bir kent. Bu enerji potansiyeline uygun projeler üretilmeli, desteklenmeli ve örnek alınmalıdır” dedi.