TÜRKİYE’DE BİR İLK; HAYVANSEVERLER SOKAK HAYVANLARI İÇİN FESTİVALDE BULUŞTU

HÜSEYİN SÖZLÜ, “İNSAN SAĞLIĞINI DA, SOKAK HAYVANLARINI DA GÖZETİYORUZ.”

TÜRKİYE’DE BİR İLK GERÇEKLEŞTİ VE “TEKİR SOKAK HAYVANLARI VE DOĞAL YAŞAM FESTİVALİ” YAPILDI. BİRİNCİSİ HAYATA GEÇİRİLEN FESTİVALDE 12 SOKAK HAYVANI SAHİPLENDİRİLDİ, OTOMATİK YEMLEME MAKİNELERİNİN AÇILIŞI YAPILDI. ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN SÖZLÜ, “BU TÜR ORGANİZASYONLAR, MEDENİYET ÇITAMIZIN YÜKSELDİĞİNİN GÖSTERGESİDİR. SOKAK HAYVANLARIMIZI DA KORUMAK VE KOLLAMAK, DOĞAYA SAYGILI OLMAK, REFAH TOPLUMUNU İNŞA ETTİĞİMİZİN KANITIDIR” DEDİ.

Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, DOHAYKO ve HAYTAP Hayvan Hakları Konfederasyonu’nca organize edilen 1. Tekir Sokak Hayvanları ve Doğal Yaşam Festivali’yle Türkiye’de bir ilke imza atıldı. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün sahibi olduğu 4 köpekle birlikte katıldığı şenlikte, hayvan barınağında kalan 12 köpek sahiplendirildi. Aşısı, kısırlaştırması yapılmış köpeklerden birini Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay aldı. Mustafa Çay almadan önce ismi “Garip” olan köpeğin adını, Başkan Sözlü, “Şanslı” olarak değiştirdi.

Başkan Hüseyin Sözlü ve Mustafa Çay’ın yanı sıra, Pozantı Kaymakamı Orhan Altun, belediye meclis üyeleri, Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Dr. Fatih Karayandı, HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Nesrin Çıtırık, DOHAYKO Başkanı Metin Yıldırım, Adana Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Çetin Berköz, Büyükşehir Belediyesi’nden çok sayıda bürokrat, Tekirliler ve yaylacıların katıldığı şenlik, moto-kros gösterisi, stand up şov ve yerel sanatçıların halk müziği konseri, halk oyunları ile renklendi.

HAYVAN HAKLARINI HİSSEDİLİR DERECEDE İYİLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Başkan Hüseyin Sözlü, insan ruhunun inceliklerinin yansıdığı bir programda bulunmaktan dolayı bahtiyar olduğunu kaydetti. Başkan Sözlü, “Belediye başkanları doğru, güzel işlerin önünü açmalıdır. Belediye başkanları her şeyden anlamak, her şeyi derinlemesine bilmek zorunda olan insanlar değildir. Belediye başkanları halkın seçtiği koordinatörlerdir. Halkı ilgilendiren her konuda liderlik yapmak, ön açmak, koordine etmek bizim vazifemiz. Adana’da hayvan hakları denildiği zaman Nesrin Çıtırık’ın söke söke aldığı, üstlendiği, dışarıya da taşıdığı bir liderlik var. Kendisinden çok şey öğrendik. Ceyhan Belediye Başkanlığım döneminde bizi ziyaretlerinin ardından, oradaki ilk hayvan barınağını hayata geçirdik. O zaman DOHAYKO’nun başındaydı. Şimdi Metin Yıldırım Bey ve ekibi aynı hassasiyetle çalışıyor. Adana’da bu iş kabul görmeye başladı. Yasaların bize tanıdığı hak ve olanakları kullanarak, sivil toplum örgütleri-belediye işbirliğiyle hayvan haklarını hissedilir şekilde iyileştirmeye çalışıyoruz. Sokak hayvanlarını, insan sağlığını da gözetir şekilde aşılıyoruz, kısırlaştırıyoruz, onların kontrol altında hayvanlar olduğu mesajını vermek için kulaklarını da küpeliyoruz. Bundan memnun olan hemşehrilerimiz olduğu gibi, sağlıklı, bakımı yapılmış hayvanlar bir bölgede çoğaldığında sorun olarak gören insanlarımız da var. Bu konuda Adana’da hala almamız gereken yol var. Adanalılar da benimserse sorunu daha kolay çözeriz” dedi.

HAYVANI, TABİATI SEVEN, İNSANI SEVER

Sokak Hayvanları ve Doğam Yaşam Festivali aracılığıyla, sokak hayvanlarıyla ilgili başarılmak istenen sonuca dair mesaj verildiğini kaydeden Başkan Hüseyin Sözlü, “Bu mesajı buradaki katılımcılarımızın desteğiyle Adana ve Türkiye’ye veriyoruz. İnsan, tabiat ve hayvan dostu olmanın önemine vurgu yapılıyor bugün. Köpekler en çok sevdiğimiz hayvanlar ama onları alıp besliyoruz, sonra da çeşitli nedenlerle başıboş bırakıp, terk ediyoruz. Özellikle yayla ve sahil yerleşim birimlerimizde terk edilen bazı hayvanlar, diğer sezona kadar telef olmuş halde bulunuyor. Bir de hayvan çalma sorunu var. Çalanlar sevdikleri için mi, artık hangi amaçla alıyorlarsa, büyük kısmı daha sonra sokağa bırakıyorlar. Bu da hayvan hakları açısından büyük sorun. Burada, bu şenlikte; kitleye vermek istediğimiz mesajı yaygınlaştırmak ve kabul görür hale getirmek istiyoruz. Hayvanı seven, insanı sever. Tabiatı seven, her şeyi sever. Bu programda bana çok iltifat edildi, bunun için Allah razı olsun ama bu işi asıl gerçekleştiren Sağlık İşleri Daire Başkanımız Beyin Cerrahı Dr. Fatih Karayandı ve ekibi, DOHAYKO Başkanı Sn. Metin Yıldırım, HAYTAP Başkanı Nesrin Çıtırık’tır. Türkiye’de bir ilk olduğu dile getiriliyor bu şenliğin ve inşallah ülkeye doğru mesaj verilir. Siyasetten öte bir medeniyet çıtası inşa ettiğimizde, Türkiye ve Türk Milleti yükselecektir. Bu tip şenlikler, programlar gelişmiş toplumların programlarıdır. Allah’a çok şükür ülkemiz ve milletimiz gelişme evrelerini teker teker katediyor. Bir deredeki kurbağanın varlığını sürdürmesi, bir arazideki karınca yollarının dikkate alınıyor olması, kültür ve medeniyet seviyesinin iyice yükseldiği, refah toplumunun inşa edildiği anlamına gelir. Buradaki topluluk buraya gelerek ve bize destek vererek, bu konudaki samimiyetini göstermiştir” diye konuştu.

BİNALARA BAYAT EKMEK KONTEYNERİ

Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay da, Türkiye ve Adana’da bir ilkin, belediye başkanlığını yaptığı Pozantı’da yaşanıyor olmasından dolayı onur duyduğunu belirtti. Kendisinin de bir hayvansever olduğunu vurgulayan Çay, binalara bayat ekmek konteyneri koyduklarını ve hayvan haklarını savunmak için bütün güçleriyle çalıştıklarını ifade etti.

SOKAK HAYVANLARI DOĞAL YAŞAMIN PARÇASIDIR

Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Dr. Fatih Karayandı, festivali geleneksel hale getirmeyi planladıklarını kaydederek, bir çok Adanalının çocukluk anılarında yer alan Akçatekir’deki doğanın tahrip edildiğini söyledi. Dr. Karayandı, şunları söyledi: “Bu festivalin ilk amacı; Akçatekir’deki doğal güzellikleri çocuklarımıza ve torunlarımıza aktarabilmek için, doğayla uyumlu kentleşme ve doğal yaşam biçiminin oluşması için farkındalık yaratmaktır. Diğer bir amacımız ise Tekir Yaylası’nda bulunan sokak hayvanlarına dikkat çekmektir. Yaylacılar tarafından yazın getirilen ve kışa girerken terk edilen hayvanlar adeta ölüme teslim edilmektedir. Biz bu durumun önlenmesine küçük de olsa bir katkı koymak için, birazdan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün açılışını yapacağı 2 adet otomatik yemleme makinesini Tekir’e yerleştiriyoruz. Bu cihazlar doğa dostu olarak tanımlanıyor ve doğaya, sokaklara atıldığında tahribat yaratan pet şişelerle çalışıyor. Güneş enerjisiyle çalışıyor ve içine atılan pet şişe oranında sokak hayvanları için yem dağılımı yapmakta. Pet şişeler daha sonra geri dönüşümde kullanılıyor ve eksilen şişeler yerine konuluyor. Doğal yaşamı korumayı ve doğal yaşamın bir parçası olan sokak hayvanlarına dikkat çekmeyi planlıyoruz.”

BAZILARI KATLEDERKEN, HÜSEYİN BAŞKAN SAHİP ÇIKIYOR

DOHAYKO Başkanı Metin Yıldırım, festivalin sokak hayvanları adına bir milat olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Daha önceden tanıdığımız Hüseyin Sözlü, insana, doğaya, hayvana değer veren bir başkan. Biz kendisiyle gurur duyuyoruz. Hayvansever camia adına var olsun, sağ olsun. Onu çok seviyoruz. Bu festival Türkiye için örnek hareket olacaktır. Türkiye’nin bir çok bölgesinde bir çok belediye hayvanlar katledilirken, burada bir belediye başkanı hayvanlara sahip çıkıyor.”

Adana Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Çetin Berköz, de fastivalin önemine değindi, avcılardan aşırı avlanma yapmamalarını istedi. Berköz, “Amman Avcı Vurma Beni” şarkısını da belediye başkanlarıyla birlikte söyledi.

SÖZLÜ BAŞKAN MAĞDURUN, MUHTACIN, ZULME UĞRAYANIN YANINDA

HAYTAP Başkanı Nesrin Çıtırık da, “Bir nal bir at kurtarır, bir at bir yiğit kurtarır, bir yiğit bir vatan kurtarır. Hüseyin Sözlü Başkanım, siz sadece bir başkan değilsiniz, siz yiğit bir insansınız. Ben sizi çok yakından tanıyorum ve biliyorum ki siz insan, hayvan ayırmadan mağdurun, muhtacın, zulme uğrayanın yanındasınız. Siz bu merhamet ve yürek bayrağını taşıyorsunuz. Ben inanıyorum ki siz bu bayrağı Adana’nın çok daha ötesinde, çok daha farklı yerlerde zirveye taşıyacaksınız. Hüseyin Sözlü bu bölgede bir devrim yarattı. Sizin Allah’ınıza kurban, sizin bastığınız toprağa kurban” dedi.

Konuşmaların ardından, barınakta kalan 12 hayvanın sahiplendirilmesi gerçekleştirildi. Ardından otomatik hayvan yemleme makinelerinin açılışı yapıldı. Daha sonra festival programı gösterilerle ve konserlerle devam etti.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.