Önce eğitim
Şoförleri için “Sürüş Teknikleri Eğitim Merkezi” kuran ve Türkiye’de bir kamu kuruluşu bünyesindeki ilk sürücü eğitim alanını kente kazandıran İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, bugüne dek 2 bin 600 personelini eğitimden geçirdi. Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu’nun da lisans verdiği eğitim pistindeki zorlu deneyimler sayesinde son üç yılda meydana gelen kaza sayısı önemli ölçüde azaldı.
İzmir’de her gün 1 milyonun üzerinde yolcu, otobüsle toplu ulaşımı tercih ediyor. Böylesine büyük bir sorumluluğu üstlenen İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, sefere çıkan yaklaşık 1500 otobüsün düzen içinde çalışmasını sağlarken, yolcuların can güvenliği konusuna da büyük önem veriyor. Şoförlerin trafikte karşılaşabileceği ani tehlikeler karşısında doğru tepkiyi verebilmesi, yağışlı havalarda ve kaygan zeminlerde kullandıkları otobüsü güvenli bir şekilde durdurabilmeleri için gereken beceriler, yoğun bir eğitim süreciyle sağlanıyor. En çok önem verilen konu ise eğitimlerin sadece teoride kalmaması. İzmir Büyükşehir Belediyesi klasik sürücü eğitimleriyle yetinmeyerek, aynı zamanda Türkiye’de bir ilke de imza atıyor. Ülkemizde bu amaçla kurulan belediyelere ait ilk tesis olma özelliğini taşıyan Sürüş Teknikleri Eğitim Merkezi’nde şoförler, her türlü tehlikeden kaza yapmadan kurtulmanın yollarını öğreniyor. Limontepe’de kurulan ve Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu’nun da lisans verdiği eğitim pistinde sürücüler zorlu testlerden geçiyor.
Kazalar azaldı
Hem teorik hem de pratik eğitimler kapsamında personel, kuru zemin ve kaygan zeminde ani fren uygulamaları, cisimden kaçma, önden ve arkadan savrulma, konforlu duruş, dar viraj dönüşü ve bisiklet farkındalığı gibi başlıklar altında eğitime tabi tutuluyor. Eğitim pistinde bugüne kadar 2 bin 600 şoföre eğitim verildi. 2010 yılındaki kaza sayısı 5306 iken, 2013 yılında bu sayı 4505’e düştü. Eğitimlerden İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı diğer birimlerde çalışan şoför personelin de yararlanabildiği bildirildi.
Şoför olmak kolay değil
En az beş yıllık E sınıfı ehliyet sahibi olan şoför adayları arasından komisyon huzurunda zorlu sınavlardan geçerek başarılı olan ve sağlık testlerinden geçebilenlerin işe başlamaya hak kazandığını hatırlatan ESHOT Genel Müdürlüğü yetkilileri, tüm şoförlerin yoğun bir eğitim sürecinden geçirildiğini söyledi.