Tarihi çarşıya “bilimsel bakış”
İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın dinamik yapısını gözler önüne sererek, bölgeyi yeniden canlandırmak ve mevcut sorunlara tasarım yoluyla çözümler üretmek amacıyla “Zamansal Topografyalar” başlıklı bir çalıştay düzenledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çalıştayda tarihi bölgenin ‘herkes için yaşam yeri’ olması gerektiğine dikkat çekti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmirlilerin tarihle ilişkisini güçlendirmek amacıyla başlatılan ‘İzmir-Tarih Projesi’ kapsamında ‘Zamansal Topografyalar’ başlıklı bir çalıştay düzenledi. Ahmet Ağa Konağı’nda faaliyete geçen İzmir-Tarih Proje Merkezi’ndeki çalıştaya, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin mimarlık ve şehir planlama bölümlerinde eğitim gören 15 öğrenci ile akademisyenler katıldı. Çalıştayda, İzmir’in tarihi Kemeraltı bölgesinin dinamik yapısını gözler önüne serecek, potansiyelleri açığa çıkaracak, bölgeyi yeniden canlandıracak ve mevcut sorunlara tasarım yoluyla çözümler üretecek bir dizi öneri gündeme taşındı. Çalıştayda; esnaf, kullanıcılar ve turistlerle yapılan görüşmeler sonucunda hazırlanan, Kemeraltı bölgesindeki yaşamı ve görünmeyen ekonomik ilişki ağlarını ortaya çıkaran analiz çalışmaları da masaya yatırıldı. Kemeraltı Çarşısı’nın, tarih içindeki gelişimi, zamansal dönüşümü, aktörleri ve ticari hayatı gibi farklı açılardan ele alındığı çalıştayda katılımcılar, alan gezisi de gerçekleştirdi.
‘Herkes için yaşam yeri’
Çalıştaya katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kemeraltı bölgesini yeniden bir buluşma noktası, bir cazibe merkezi yapmayı hedeflediklerini açıkladı. Kemeraltı’nın AVM’lerden farkına vurgu yapan Başkan Kocaoğlu, tarihi bölgenin ‘herkes için yaşam yeri’ olması gerektiğine dikkat çekti.
Akademisyenler katıldı
Çalıştaya, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim görevlisi Dr. Işın Can, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ela Çil Sapsağlam, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu, İzmir Ekonomi Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bahar Durmaz Drinkwater ile Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Deniz Güner, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Şehir Planlama Bölümü Araştırma Görevlisi Hamitreza Yezdani katıldı.
Geniş katılımlı proje
İzmir-Tarih Projesi, 270 hektarlık Kadifekale-Agora-Kemeraltı tarihi aksının yeniden kente kazandırılmasını ve tarihi dokuyu koruyup canlandırarak çekim merkezi haline getirmeyi amaçlıyor. Tarihçiler, mimarlar, şehir plancıları, esnaf, sivil toplum kuruluşları, mesleki odalar, akademisyenler, işadamları ve kanaat önderlerinden oluşan geniş katılımlı grubun desteğiyle sürdürülen proje, alanın tarihsel derinliğinin ve kültürel çeşitliliğinin korunması, mimari niteliğinin yükseltilmesi, insan odaklı projelerle bölgenin canlı ve yaşayan bir kentsel kimlik kazanarak, terk edilme ve bakımsızlık nedeniyle bugüne kadar oluşmuş tahribatın giderilmesini hedefliyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde oluşturulan İzmir-Tarih Proje Merkezi, Kemeraltı ve Çevresi Yenileme Alanı’nın sağlıklaştırılması ve canlandırılması kapsamında sürdüreceği çalışmalarda benzer akademik işbirliklerini devam ettirmeyi planlıyor.