ASKİ YILDA 331 MİLYON METREKÜP ATIKSU ARITIYOR

İÇME VE KULLANMA SUYUNU EN KALİTELİ VE EN TEMİZ BİR BİÇİMDE BAŞKENTLİLERİN MUSLUKLARINA ULAŞTIRAN ASKİ, KULLANILAN SUYU İSE TEKNOLOJİNİN TÜM İMKANLARINI KULLANARAK ARITIYOR

Başkent’in içme, kullanma ve endüstri su ihtiyacını kesintisiz ve güvenli bir şekilde karşılayan ASKİ, bir damla suyun dahi kaybına izin vermiyor. ASKİ Genel Müdürlüğü, atık suları da arıttıktan sonra suyun sağlıklı bir şekilde yeniden doğaya dönüşümünü sağlıyor.

Genel Müdür İrfan Kaya, içme ve kullanma suyunu en kaliteli ve en temiz bir biçimde Başkentlilerin musluklarına kadar kesintisiz olarak götürdüklerini belirterek, kullanılan suyun arıtılması noktasında da teknolojinin tüm imkanlarından yararlandıklarını söyledi.

ASKİ Genel Müdürü Kaya, dünyanın dördüncü, Ortadoğu’nun en büyük atıksu arıtma tesislerinden biri olan Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi’nde geçen yıl 331 milyon metreküp atık suyun arıtıldığını anlattı. Tatlar Atıksu Arıtma tesisinin yanı sıra aşama aşama hizmete alınan 8 adet bölgesel, 6 adet ise paket arıtma tesisi ile pissu arıtması yapıldığını kaydetti.

2013 yılı içinde Ankara’ya ASKİ tarafından toplam 373 milyon 230 bin 587 metreküp temiz ve kaliteli içme suyu verildiğini ifade eden Kaya, “Kullanılan sulardan toplanarak tesislere getirilen 330 milyon 842 bin 24 metreküp atıksu tesislerde arıtıldı. İleri arıtım teknolojisi ile donatılan tesislerde arıtılan pis sular, temiz olarak alıcı ortama deşarj edildi” dedi.

Atıksu (pissu) ile kent ortamındaki yağmur ve kar sularının yerleşim yerlerinden düzenli bir şekilde toplandığını ifade eden Kaya, suların arıtılarak bir şekilde deşarj edilmesinin hem doğa hem de insan sağlığı açısından oldukça önemli olduğunu vurguladı.

-İLÇELERE ATIKSU ARITMA TESİSLERİ KURULDU-

Büyükşehir Belediyesi sınırlarının aşama aşama genişlediğini, son olarak bütün kentten sorumlu hale geldiğini hatırlatan Genel Müdür Kaya, “Tüm ilçelere yerinde kaliteli hizmet vermek için çalışmalar yapıyoruz. ASKİ’nin imkanlarından tüm ilçelerin eşit bir şekilde yararlanmasını sağlıyoruz. Bunun için en uzak ilçelerin de hızlı şekilde hizmet alabilmesi için bölgesel atıksu arıtma tesisleri ile paket atıksu arıtma tesisleri kuruyoruz. Böylece tüm Ankaralıların temiz ve kaliteli içme suyu alması sağlanırken, sonrasında kullanılan atık sularında sağlıklı bir şekilde arıtılmasına imkan tanıyoruz” dedi.

Yeni katılan ilçeler için de kurum olarak bazı hazırlıklar yaptıklarını kaydeden Kaya, “Merkeze uzak ilçelerin ihtiyaca göre şebeke yenilemesi başta olmak üzere, su depoları tamir edilecek, pompa, istasyon ve su kuyuları rehabilite edilecek, su kayıp ve kaçakları önlenecek. Böylelikle alt yapıları da tamamen yenilenmiş olacak” diye konuştu.

-BÖLGESEL ATIK SU ARITMA TESİSLERİNDE TERTEMİZ SU ÇIKIYOR…

Daha önce gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında merkez ilçelerin dışındaki ilçelerde 8 adet bölgesel atıksu arıtma tesisi inşa ettiklerini ifade eden Kaya,“İlçelerdeki atık suların Tatlar Atıksu Merkezi’ne iletim hattı yapılarak bağlanmasının ekonomik olmadığı durumlarda bölgesel atıksu arıtma tesisleri inşa ettik. Başkent’in ve merkez ilçelerin atık su arıtması 765 bin metreküp arıtma kapasitesiyle 4 milyon üzerindeki nüfusa hizmet veren Ankara Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi’nde yapılıyor.

Diğer Bölgesel atıksu tesisleri; Kalecik, Ayaş-Sinanlı, Kazan, Elmadağ, Hasanoğlan, Lalahan, Çubuk’ta bulunuyor. Bu tesislerde arıtılan sular, Çubuk-1 Barajı, Ankara Çayı, Hatip Deresi, Ova Çayı, Elmadağ Deresi gibi sulara temiz su kaynağı olarak verilmektedir” diye konuştu.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.