Büyükşehir, özel idare mallarının listesini bilgi edinme yasasıyla istedi

Bayındır’da yerli üreticiden çiçek alım sözleşmesi imza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İl Özel İdare Malları’nın listesinin kendilerine verilmediğini söyleyerek, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Valiliği’ne bilgi edinme yasasındaki vatandaşın kullanacağı hakkı kullanarak, İl Genel Meclisi mallarının dağıtım bilgisini istemek üzere yazı yazdı. 1 haftadan fazla oldu, yanıt yok” dedi.

Yerli üreticinin desteklenmesi amacıyla kooperatiflerle anlaşma yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile 2014 yılı için ön alım şartları protokolü imzaladı. Bu kapsamda kooperatiften 4 milyon 981 bin TL bedelle 4 milyon 5 bin adet çiçek, ağaç, çalı alımı yapacak. Bayındır’da gerçekleşen imza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yerelin malını korumak için mücadele ettiklerini söyleyerek, “İzmirli beni sadece belediye hizmetlerini yapsın diye 3. kez belediye başkanı seçmedi. Bu ülkenin malını, canını, namusunu, şerefini, haysiyetini, yaşam biçimini, örf- adet –töresini, geleneklerini korusun diye seçti. Benim de böyle bir görevim var. Şu anda İzmir Valisi’ne karşı bu görevimi gerçekleştiriyorum” dedi.

Başkan Kocaoğlu, konuşmasında “Biz kamunun kullanacağı okulu, hastaneyi postaneyi, camiyi, kaymakam lojmanını istemedik. Hepsini istemişiz gibi gösteriyorlar. Kime lazımsa o kullanacak. Biz köy ve beldelerde sadece korumak, ağaçlandırmak ve kooperatifler kanalıyla yerelin kalkınmasını gerçekleştirmek üzere 30 bin metrekareden büyük olan alanların Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesinde fayda gördüğümüzü söyledik” diye konuştu.

“Bilgi edinme yasasına başvurduk”
Başkan Aziz Kocaoğlu, dağıtılacak olan Özel İdare mallarının listesini Valilik’ten almak için “bilgi edinme yasası”na başvurmak zorunda kaldıklarını söyleyerek şöyle konuştu: “Malların dağıtımı konusunda toplantıya çağrıldık. Toplantıyı terk ettiğim konusunda İzmir’de bir propaganda yapılıyor. Evet terk ettim. Bir vali yardımcısı var, 8 – 9 tane il müdürü var, dışarıdan tek üye İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı. ‘Köylerin ve beldelerin malları dağıtılırken şu listeleri bize verin, biz çalışma yapalım. Kurumlara verilecekler verilsin. Mutabık kalmadığımız konuları burada tartışalım’ dedik. Konu İl Özel İdare mallarına geldiğinde bürokratlarla toplantıya katıldık, ‘Aliağa’dan konuşmaya başlayalım’ dediler. ‘Böyle olmaz. Bu listeyi bize verin üzerinde çalışalım, zaten çoğu küçük mallar ilgili kurumlarca kullanılıyor. Bunları onlara verelim, geride kalan mallarla ilgili mutabık kalmadığımız konularda şerh düşelim, biz de mahkemeye verelim’ dedik. Sayın Vali Yardımcısı ‘Devam edeceğim’ dedi. Böyle komik durumda bu şekilde olmaz. ‘Siz tutanağı tutun, neyi dağıtıyorsanız dağıtın, bize teslim edin. Biz de yargıya gideceğiz’ diyerek toplantıyı terk ettik. Sonra Vali Bey, saat 15.00’te basın toplantısında malların dağıtıldığını söyledi. Ben de saat 16.00’da malları dağıtan toplantı tutanağının tarafımıza gönderilmesi için yazı yazdım. 1 haftadan fazla oldu, cevap yok. Bugün, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Belediye Başkanı, İzmir Valiliği’ne bilgi edinme yasasındaki vatandaşın kullanacağı hakkı kullanarak, İl Genel Meclisi mallarının dağıtım bilgisini istemek üzere yazı yazdı”.

“Vali vardır yapar, vali vardır satar”
“Yerelin malı, İzmir’in malı İzmirli’de kalacak” diye konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bizim emek hakkımız, sermaye hakkımız, İzmirlinin yatırım yapma aşkı var. İzmir büyüsün diye atalarımızın bağışladığı alanlar, İl Özel İdaresi’ne yerel sermaye birikimiyle sağlanan servet İzmirlide kalacak. Vali vardır yapar, vali vardır büyütür, vali vardır geliştirir. Vali vardır bir telefonla satar. Vali vardır, basın karşısında ‘Trabzon İzmir olsaydı, İzmir’in adı Trabzon olurdu’ diye ciddiyetten uzaklaşır. Vali ‘ideolojik davranıyorlar‘ diyor. Siz buraya geleli 1 sene olmadı. Ben 46 senedir bu İzmir çukurundayım. 10 senedir de başkanım. Kime ideolojik davranmışım? 2009’da sadece Bayındır’da AKP yerel yönetimi aldı. Soruyorum sizlere. Hizmetlerde en ufak bir eksilme oldu mu, burası AKP’nin diye hizmet etmediğim oldu mu?” dedi.

Kara propaganda yapıldığı söyleyerek, herkesi uyanık olmaya çağıran Başkan Aziz Kocaoğlu, “Herkes, kendi yaptığı yanlışı, kendi yaptığı hatayı; kendini savunan – memleketini savunan adamı, memleketinin malını savunan adam sanki o hatayı yapıyormuş gibi bilgi kirliliği yaparak İzmir’i yönetmeye çalışıyorlar. Buna İzmirli müsaade etmez. Meslek odaları, basın, sivil toplum kuruluşları, tüm İzmir, İl Ödel İdaresi’nin mallarının ilçe belediyelerde ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde kalması üzerine fikir beyan etti, dayanışma içine girdi. Bir tek kişi hariç, İzmir Valisi. Bütün bu mücadeleye katılanlar, hangi siyasi partiden olursa olsun, destek veren herkes bu işin siyasi olmadığını, bu işin kentin malına sahip çıkmak olduğunu anladı, algıladı. ‘İdeolojik’ demek, bölmek ve karşıtlık çıkarmaktır. ‘İzmirlinin malı İzmir’de kalsın’ diyenlere karşı tırnak tutacak zemin yaratmak, karşı güç bulmak, işi sulandırmak, siyasi boyuta çekerek kendine göre gerekçe üretmek oyununa İzmirli gelmemeli” dedi.

“Büyükşehir Belediyesi işletmekten aciz mi?”
“Nereye geldiğimiz, ne yaptığımız” belli diye konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi bu malları ne yapacak? 10 senedir kamu mallarını ne yaptıysa, bir kuruşunu satmadan kentin gelişmesine proje yaparak katkıda bulunduysa, diğer mallara da, İl Özel İdaresi’nden gelecek mallara da onu yapacak. Maliye Hazinesi ya da herhangi bir bakanlık kuruluşu, Karayolları arazisine, Tekel arazisine ne yapmak istiyorsa diğer mallara da Merkezi Hükümet onu yapacak. Yani ya satacak bütçe açığını kapatacak ya yap -işlet – devret ile birisine verecek, yani bir yandaşa teslim edecek” dedi.

Sümerbank arazisinin yıllar önce fabrika yapılsın diye İzmirliler tarafından bağışlandığını, Balçova Termal’in aynı şekilde yapıldığını söyleyen Başkan Kocaoğlu, “İl Özel İdaresi’nin işlettiği şirketi İzmir Büyükşehir Belediyesi işletmekten aciz mi? Bu yatırımların hepsi, İl Özel İdaresi’nin kaynaklarıyla yapılıyor. İl Özel İdaresi’nin kaynaklarıyla Büyükşehir Belediyesi’nin kaynakları arasında fark yoktur. İkisi de yerel servettir, yerel sermayedir. Zamanında Balçova Termal’i genişleten Vali Hüseyin Öğütcen ne yapmış? Parayı har vurup harman savuracağına 1 milyar liralık Balçova tesislerini kente kazandırmış. Sen bunu alıp götürüp değerlendireceksin. Sanki biz değerlendiremiyoruz” diye konuştu.

“Pazara kadar değil, mezara kadar”
Önümüzdeki günlerde, tarım çalıştayı düzenlemeyi planladıklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu, sözleşmeli üretim modeli sayesinde güven ortamı yarattıklarını, üreticiler ile yerel yönetimin birbirine güvenmeyi öğrendiğini söyleyerek, “Hiç kimse bu konuyu, bu modeli tersine çeviremez, engelleyemez. En önemli şeyi yaptık, birbirimize güveniyor, inanıyoruz. Birlikte yol çıkarak, pazara kadar değil mezara kadar yürüyebileceğimizi biliyoruz. Bunu birlikte başardık. Birbirimizi tanıdık, nasıl yoğurt yediğimizi öğrendik. Şimdi iş Ege’ye, Türkiye’ye ve dünyaya açılmak. Bunun için kooperatif başkanlarımız, ilçe belediye başkanlarımız, meslek odaları, üniversiteler ve ziraat odalarıyla birlikte bir çalıştay yapacağız. Tarımın kalkınması için gerekli olan yol haritasını, stratejik planı belirleyeceğiz” dedi.

“Aziz Baba’ya teşekkürler”
Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na desteklerinden dolayı teşekkür ederek “Bize sahip çıktığı için Aziz Başkanımıza Aziz Baba diyoruz. Bu vesileyle, Sayın Aziz Babamızın babalar gününü kutluyor, uzun ömürler diliyoruz” dedi.

Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli de, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek, belediyenin teşvikinin tüm belediye ve kamu kurumlarına örnek olmasını diledi.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.