Hakim Kadir Topbaş’ı bu sözlerle çağırdı
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da aralarında bulunduğu 20 tutuksuz sanığın, metrobüs alımlarında ‘görevi kötüye kullandıkları’ iddiasıyla açılan davanın 4. duruşması görüldü.
DURUŞMAYA BU DİYALOG DAMGASINI VURDU
Hakim ile Kadir Topbaş’ın avukatı Fahri Biçer arasındaki diyalog duruşmaya damgasını vurdu. Hakim Mustafa Erdoğan, Topbaş’ın avukatı Fahri Biçer’e “Müvekkiliniz neden duruşmalara gelmiyor? Biz kötü insanlar mıyız? Mahkeme kötü bir yer mi? Kılık kıyafetimiz de yerinde. Niye gelmiyor ki mahkemeye?” diye sordu.
Avukat Fahri Biçer ise “Müvekkilim İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’dır. Yoğun bir gündem içerisindedir. Eğer mahkeme tarafından verilecek ara bir tarihte müvekkilimizi getirip dinlettirebiliriz. Ya da mayıs ayında davetiye ile çağrılırsa müvekkilimizi getiririz” dedi.
“İŞ YOĞUNLUĞU” MAZERETİ KABUL EDİLDİ”
İşlerinin yoğunluğu nedeniyle duruşmaya katılamayan Topbaş’ın mazeretinin kabulüne karar veren mahkeme hakimi, Sanık Topbaş adına son kez duruşma gününü bildirir davetiye çıkarılmasına, davetiye tebliğine rağmen gelmediği takdirde zorla getirileceği hususunun davetiyeye yazılmasına hükmetti. Müşteki CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclis üyesi Hakkı Sağlam’ın davaya katılma istemi yönündeki talebinin gelecek oturumda karar verilmesine kararlaştıran mahkeme duruşmayı 3 Haziran’a erteledi.
TOPBAŞ DAHİL HİÇ BİR SANIK KATILMADI
İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuksuz sanıklar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve diğer sanıklar katılmadı. Mahkeme Hakimi Mustafa Erdoğan, Topbaş’ın avukatı Fahri Biçer’e “Müvekkiliniz neden duruşmalara gelmiyor. Biz kötü insanlar mıyız? Mahkeme kötü bir yer mi? Kılık kıyafetimiz de yerinde. Niye gelmiyor ki mahkemeye?” diye sordu. Bu sözler üzerine Avukat Fahri Biçer, “Müvekkilim İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’dır. Yoğun bir gündeme içerisindedir. Eğer mahkeme tarafından verilecek ara bir tarihte müvekkilimizi getirip dinlettirebiliriz. Ya da mayıs ayında davetiye ile çağrılırsa müvekkilimizi getiririz” dedi.
“SUÇTAN ZARAR GÖRDÜĞÜM AÇIKTIR”
Duruşmaya şikayetçi sıfatıyla katılan Hakkı Sağlam ifadesinde CHP İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nde meclis üyesi olduğunu belirterek, “Soruşturma aşamasında şikayetçi olmuştum. Geçen oturumları izleyici sıfatıyla takip ettim. Bugün duruşmaya katılan olarak katılmak istiyorum. Vergi veren bir kişi olarak suçtan zarar gördüğüm açıktır. Bu konuda yargısal içtihatlar mevcuttur. Şikâyetçi olarak katılmak istiyorum” dedi.
KATILMA TALEBİNİN REDDEDİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ
Topbaş’ın avukatı Fahri Biçer, “Suçtan zarar görme durumları yoktur. Katılma talebinin reddedilmesini talep ediyoruz” dedi. Diğer bir kısım sanıkların avukatı Kezban Metin de “Suçtan zarar görme durumları yoktur. Reddedilmesini talep ediyoruz” diye konuştu. Savcı Zeynel Sarıbuğa da katılma talebinin reddedilmesini istedi.
“MÜVEKKİLİM BELEDİYE BAŞKANI OLMASI SEBEBİYLE YOĞUN BİR İNSAN”
Tekrar söz alan Topbaş’ın avukatı Biçer, “Müvekkilim belediye başkanı olması sebebiyle yoğun bir insan. Çok yoğun bir gündem içerisindedir. Takdir edilecek bir ara günde dinlenilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
“İNSANLAR ARASINDA AYRIM YAPMIYORUZ”
Avukatın bu sözleri üzerine hakim ile avukat arasında şu diyolog geçti:
Hakim Erdoğan: İnsanlar arasında ayrım yapmıyoruz. Avukatın mazeretini kabul ediyoruz
Avukat Biçer: Müvekkilim hakkında açılan onlarca dava var. Bütün duruşmalara katılıyor.
Hakim Erdoğan: Birşey demedik. Durumu anlıyoruz.
TOPBAŞ ADINA SON KEZ DAVETİYE ÇIKARILDI
Sanık Kadir Topbaş’a geçen oturumda duruşma gününü bildirir davetiye çıkarıldığını, ancak hazır olmadığını belirten Mahkeme Başkanı Mustafa Erdoğan, Avukatın müvekkilin işlerinin yoğunluğundan dolayı hazır edilemediğini ifade ettiğini belirtti. Hakim Erdoğan, sanığın Büyükşehir Belediye Başkanı olması sebebiyle avukatının mazeretinin kabulünün etik olacağı anlaşıldığı ifade ederek, Sanık Topbaş adına son kez duruşma gününü bildirir davetiye çıkarılmasına, davetiye tebliğine rağmen gelmediği takdirde zorla getirileceği hususunun davetiyeye yazılmasına hükmetti. Müşteki Hakkı Sağlam’ın davaya katılma istemi yönünden gelecek oturumda karar verilmesine kararlaştıran mahkeme, duruşmayı 3 Haziran’a erteledi.
CHP’Lİ GRUP AÇIKLAMA YAPTI
Davanın ardından adliyenin karşısında bulunan alanda toplanan CHP’li bir grup, üzerinde Kadir Topbaş’ın da fotoğrafının bulunduğu “Bu metrobüs cezaevine gider” yazılı bir pankart açtı.
“MUHALEFETİMİZE RAĞMEN SATIN ALINAN 50 OTOBÜS GARAJLARDA ATIL BEKLİYOR. HİZMET VERMİYOR”
Pankartın önünde basın açıklaması yapan müşteki Hakkı Sağlam, “5 yıllık bir çalışma sonucu sayın Topbaş’ı yargının karşısına çıkarmayı başardık. Fakat Sayın Topbaş ısrarla bugün 3. duruşmaya da gelmedi. Sayın Kadir Topbaş bütün ısrarlı ve haklı muhalefetimize rağmen satın almış olduğu 50 tane otobüs şu anda İstanbullular’a hizmet vermiyor. Garajlarda atıl bir şekilde bekliyor. Sayın Topbaş yargıdan kaçabilir, bu mahkemelere gelmeyebilir. Ama bunun burasında 55 gün sonra İstanbul halkı sayın Topbaş’ı 30 Mart’ta sandığa gömerek dersini verecek ve hesabını soracaktır. Sayın Topbaş’a çağrıda bulunuyoruz. İstanbul halkından, yargıdan uzun süredir kaçıyorsun. Ama İstanbul halkına bir özür borcun var. Bu borcu da satın aldığın ayıplı mal olan 50 tane otobüsü Hollandalılara iade ederek, onların büyükelçiliğinin önüne bırakarak yerine getirebilirsin” diye konuştu.
SANIKLARIN 3’ER YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanana iddianamede Topbaş’ın “görevi kötüye kullanmak” suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi isteniyor. İddianamede, gerekçe olarak ise, “İBB İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğünün metrobüs projesiyle ilgili yaptığı alım hakkında iki otobüs firması seçeneğinden Capa City firmasının finansal şartlarının daha iyi olmasına rağmen Phileas otobüslerini tercih edilmesi suretiyle belediyeyi zarara uğratıldığı, bu nedenle Kadir Topbaş’ın görevinin gereklerine aykırı davrandığı” belirtildi. İddianamede, şikayet konusu 50 adet metrobüsün alımında rekabetin sağlanmamış olduğunun açık olması ve soruşturma belgelerine göre, İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın olayda sorumluluğunun bulunduğu anlatıldı. Aralarında İETT görevlilerinin de bulunduğu diğer 19 sanık hakkında da “görevi kötüye kullanma” suçundan 1’er yıldan 3’er yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.