Erdemli’de, Kadınların El Emeği Göz Nuru Ürünleri Satışa Çıkarıldı
Bin bir emek ve gayretle üretiyorlar, ‘El Emeği Pazarı’nda satışa çıkartıyorlar. Mersin’in Erdemli ilçesinde, kadınların ekonomik ve sosyal hayata aktif olarak katılmasını desteklemek için ‘El Emeği Pazarı’ açıldı.
Erdemli Belediyesi ve Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde meslek edindirmek, istihdam oluşturmak ve ev ekonomisine katkı sağlamak amacıyla bir araya gelen, 68 üreten kadın ürünlerini satışa çıkardı.
Üreten, ürettiğine artı değer katmaya özen gösteren bir anlayışla çalışmalarını yürüttüklerini ifade eden Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, “Üreten ellerin ürettiği ürünlerin değer kazanması için her alanda çalışmalar yürütüyoruz. Dijital pazara varıncaya kadar ürünlerimizi ulaştırmanın gayreti içerisindeyiz. Aynı zamanda vatandaşımızın ürünleri aracısız almasına olanak sağlayacak sistemler kuruyoruz. Bu alandaki çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz” diye konuştu.
“Bir İlmek, Bir Destek”
El emeği göz nuru ürünlerin satışa sunulması en çok usta öğreticileri sevindirdi. Pazarda satış yapan bir usta öğretici “Öncelikle başkanımıza teşekkür ediyorum, bu yıllardır hayalimiz olan bir şeydi. Öğrencilerim bir yere kadar yapıyorlar illa ki bir pazar ortamı olması gerekiyordu çünkü istediğimiz kitleye ulaşamıyorduk. İlmek ilmek iğne oyaları, keçeler, hepsi çok emek sarf edilerek yapılıyor. Hem kültürümüzü yaşatıyoruz hem insanlar bu arada deşarj oluyor kurslara gelip. Artı paraya çevirmek, bütçeye katkı sağlamak ve ihtiyaçlarını almak çok çok güzel oluyor. Başkanımıza da çok teşekkür ederiz bu imkânlardan dolayı.” diye konuştu.
Pazarda satış yapan bir diğer usta öğretici ise “Bayanlarımız için çok güzel bir şey, mesela dikiş bilenler için böyle kırk yama yapıp satıyorlar, örgü bilenler için böyle değişik şekilde lifler yapıp satıyorlar. Yani hangi alanda bir yeteneği varsa, el emeği yapabiliyorsa onu yapabilenler için güzel bir şey. Ben daha önceden, 15 yaşından beri dikiş – nakış işiyle uğraşıyorum. Şimdi bir senedir de usta öğretici olarak çalışıyorum. Şu an kendim usta öğreticiyim, işte tezgâhımda öğrencilerimin işlerinden, kendi işlerim de var burada ve öğrencilerimin işleri de var. Hem öğrencilere katkıda bulunuyorum öğrenmeleri açısından hem de aile bütçesine onların katkısı bulunuyor. O yönden güzel bir şey.” diye konuştu.
Ürünlerini ilmek ilmek işleyen kursiyerler ise durumdan oldukça memnun. Satış yapan bir kursiyer ise “Çok memnunuz belediyemiz böyle bir imkân sunduğundan dolayı yani biz kadınlara bu imkânı verdiği için. Yani üretimimizi satış sunarak, hem gelir hem aile bütçesine katkı hem de boş durmuyoruz zamanımızı değerlendiriyoruz yani büyük bir fırsat. Özellikle evde boş duran kadınlar olur ya da zamanını değerlendirmek isteyen, Belediyenin sunduğu bu imkândan faydalanmalarını ben bir bayan olarak tavsiye ederim.” diye konuştu.