Zeytinburnu Belediyesi’ne 1 milyon euro rüşvet!
Taraf Gazetesi yazarı Emre Uslu, bugün köşesinde yayınladığı raporda Zeytinburnu Belediyesi’nde dönen rüşvet olayını ortaya çıkarttı.
Taraf yazarı Emre Uslu bugünkü köşe yazısında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu tarafından görevlendirilen Müfettiş Necati Özdemir’e ait olduğu iddia edilen bir raporun detaylarını yayınlayarak, Zeytinburnu Belediyesi’nde dönen rüşvet çarkını gündeme getirdi. Uslu’nun iddiasına göre Zeytinburnu Belediye Binası’nın karşısında yükselen bir kaçak inşaat için belediyeye 1 milyon euroluk rüşvet veriliyor. Usulsüz uygulama ve rüşvet bir şikayet sonucu incelenince ortaya çıkıyor ve müfettiş raporuna giriyor. Ancak soruşturma talep eden müfettiş raporu dönemin içişleri bakanı tarafından reddedilerek sümen altı ediliyor. Emre Uslu bu iddialarını twitter’dan paylaştığı ve binanın önceki ve sonraki hallerini gösteren fotoğraflarla da destekliyor.
HERŞEY VATANDAŞ ŞİKAYETİYLE BAŞLADI
Uslu’nun aktardığı iddialara göre, “Yakup Çalışkan isimli bir yurttaş Zeytinburnu’nda imara kapalı bir alanda, Belediye binasına nazır yükselen kaçak inşaatın AK Parti İlçe Yönetim Kurulu üyesi Ayhan Balcıoğlu’na ait inşaat firmasına verildiğini, inşaat için ruhsat dahi almadığını, bunun için Zeytinburnu Belediye Başkanı ve yardımcısına bir milyon euro rüşvet verdiğini iddia ederek şikâyette bulunuyor.”
YUKARIDA O BİNANIN ESKİ HALİ GÖRÜNÜYOR-BİNAYA SADECE BOYA VE TADİLAT RUHSATI ALINIYOR BU FOTOĞRAFTA İSE BİNANIN YENİDEN İNŞA EDİLEN HALİ GÖRÜLÜYOR MÜFETTİŞ: KAÇAK YAPI BİLEREK MEŞRULAŞTIRILDI
Uslu bu iddiaları şu satırlarda anlatıyor: “Şikâyetler üzerine atanan müfettiş Necati Özdemir tam anlamıyla zehir zemberek bir rapor hazırlıyor. Müfettişin tespitlerine göre “Ataköy Turizm Merkezi kapsamında ve imara kapalı alanda 11.11.2004 tarihinde 5187 sayı ile ‘Yapı İskele Belgesi’ alınarak basit tamir- onarım adı altında Belediyeden yıkım izni dahi alınmadan, tamir edileceği söylenen yapılar yıkılarak parseller birleştirilerek tek ve yeni bir bina inşa edilmiştir. Üç aylık kısa süre için Yapı İskele Belgesi, Basit Onarım belgesi olanak düzenlenmiş ancak inşaat iki yıl içinde tamamlanmıştır. Belediyeye nazır inşaat yükselirken ne Basit Onarım belgesi yenilenir ne de başka bir ruhsat verilir. Belediye yetkilileri onlarca şikâyeti görmezden gelir ve inşaata müdahale edip kaçak inşaatı durdurmaz. Basit onarım adı altında yeniden yapılan kaçak ve ruhsatsız yapının tamamlanmasını müteakip 15.01.2007 tarihinde Güçlendirme- Onarım ruhsatı verilir. Yani yeni binaya güçlendirme belgesi veriliyor. Müfettişin değerlendirmesine göre Güçlendirme- Onarım belgesi ile “kaçak yapının bilerek meşrulaştırılması” sağlanıyor.”
BİNANIN BU HALİYLE HİLTON OTELİ OLACAĞI VE RUHSATININ HAZIR OLDUĞU ÖNE SÜRÜLÜYOR MÜFETTİŞ RAPORU RÜŞVETİ VE RANTI ORTAYA KOYUYOR
Uslu müfettiş raporundaki şu satırların rüşvet ve rantı kesin olarak ortaya koyduğunu iddia ediyor: ““İlgili idarelerin göz yumması neticesi, yapı sahibinin haksız mal edinmesine sebebiyet verildiği muhakkaktır. Belediye idarelerinin mezkûr kaçak inşaata ilişkin yasal görevlerini tam yapmadıkları, etkin, önleyici yasal işlem uygulamadıkları, tavizkâr davrandıkları gayet açıktır. Kaçak yapıya alenen göz yumdukları açıktır”. Müfettiş raporuna şöyle devam ediyor: “Müfettişin değerlendirmesine göre “Yapı İskele Belgesi” ile ancak yapıda basit onarım (boya, badana vs) işleri yapılabilmektedir. Basit Onarım adı altındaki inşai faaliyetin resmî yazışmalarda genelde “Güçlendirme- Onarım” faaliyeti, olduğu sık sık vurgulanmış ancak vakanın tam tektik ve araştırmasında bunun böyle olmadığı, görülmüştür.
“…Zeytinburnu Belediye Başkanı İçişleri Bakanlığına yazdığı yazısında Bakanlık makamını resmi yazı yoluyla yanılttığı, yanlış ve noksan bilgi verdiği anlaşılmaktadır.” “…Belediye idaresinin bu uygulaması bilerek yapılan bir yolsuzluk ve usulsüzlüktür. …Zeytinburnu Belediye idaresi resmi mercileri bilerek yanıltmış, çelişkili yanlış ve noksan bilgilerle ruhsatsız yapılaşmaya izin vermiştir. Belediye’nin yazılı ihbar ve şikâyetlerin yasal gereğini tam ve eksiksiz olarak yapmadığı görülmektedir. Belediye Başkanlık Binasının hemen yakında (30-50 metre) kaçak yapının vuku bulması oldukça dikkat çekicidir.” Müştekinin beyanında sözkonusu ruhsatsız yapılaşma karşılığında çıkar temin edildiği, bir milyon euro rüşvet verildiği iddiası yer almaktadır. “… Belediye Başkanlık binasının hemen yanında bu tür bir yapılaşmanın vuku bulması müşteki-muhbir iddialarının doğruluğu hakkında kanaatimiz güç kazanmaktadır.”
BEŞİR ATALAY SORUŞTURMAYI ENGELLEDİ
Emre Uslu ise yazısının sonunda durumu bir adım daha ileri götürerek dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın dosyayı sümen altı ettiğini iddia etti. Uslu şunları yazdı: “Müfettiş, raporunda adı geçenlerin soruşturulması gerektiğine dair kanaat belirtmiş. Ancak İçişleri Bakanı Beşir Atalay soruşturmaya izin vermeyerek müfettişin kabul ettiği rüşvet ve rantın dosyasını kapatır.”
O BİNA HİLTON OTELİ OLACAK
Uslu kaçak binanın ise “Hilton Oteli” yapılacağını ve bunun için ruhsatın alınmış olduğunu sözlerine ekledi.