Binali Yıldırım işi tamam, CHP-İYİ Parti ittifakında son durum

Abdulkadir Selvi

MECLİS Başkanı Binali Yıldırım’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adaylığı konusundaki önerileri dikkate alındı.

Bir kısmı hemen, bir kısmının ise süreç içerisinde yerine getirilmek üzere mutabık kalındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın baş başa yedikleri yemekten sonra bir pürüz kalmadı. İş sadece Binali Yıldırım isminin ilan edilmesine kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Latin Amerika gezisi, Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın 2-8 Aralık tarihleri arasındaki Çin, Kazakistan ve İran gezisinden sonra sıra adaylığın ilanına gelecek. 60 belediye başkan adayını açıklayan AK Parti, MHP ile varılacak ittifaka göre kalan adayları da aralık ayının başında ilan edecek. Ancak İstanbul için ayrı bir program düzenlenmesi düşünülüyor. İstanbul’da özel bir program düzenlenip Binali Yıldırım’ın adaylığı ilçe belediye başkan adaylarıyla birlikte ilan edilebilir.

AK Parti, aralık ayının ortasına kadar ilçe belediye başkan adayları dahil olmak üzere ilan edip hızla seçim kampanyasına dönmek istiyor. Aday tespitiyle ilgili çalışmalar yapılırken diğer yandan da Mahir Ünal’ın başkanlığını yaptığı tanıtım ve medya başkanlığı seçim kampanyasıyla ilgili hazırlıkları sürdürüyor. Seçim müziği, sloganı, afiş ve sosyal medyayla ilgili çalışmalarda önemli mesafe alındı.

SEÇİM TAKVİMİ

Muhalefet partileri henüz adaylarını belirlemeden Erdoğan o işi bitirdi, seçim kampanyasını planlıyor.

AK Parti’de şöyle bir takvim öngörülüyor.
1- Aralık ayının başında adayların tamamı ilan edilecek.
2- Ocak ayında seçim manifestosu açıklanacak.
3- Seçim kampanyası ise 14 ya da 19 Şubat tarihlerinde başlatılacak.

Kişisel olarak yüzde 52 oranında oyu olmasına ve partisi 16 yıldır tek başına iktidar olmasına rağmen en çok Erdoğan çalışıyor. Bu seçimde de en çok miting yapan o olacak. Erdoğan’ın mümkün mertebe her yere gitmesi isteniyor. Ama özellikle son haftayı İstanbul’a ayıracak. Ankara ve İstanbul’da ilçelerde de miting yapması planlanıyor. Neden? Çünkü Erdoğan’ın gittiği her yerde AK Parti’nin oyunun en az 3 puan arttığı düşünülüyor. Aslında seçim oldu mu daha çok muhalefet çalışırdı. Muhabirliğim döneminde takip ettiğim Demirel’de onu görmüştüm. Ama bu kez tam aksine. Muhalefet liderlerinden ziyade Erdoğan çalışıyor. Görünen o ki Erdoğan 31 Mart gecesi balkona çıkıp seçim başarısından dolayı teşekkür konuşması yapan lider olacak.

4 YIL SEÇİM YOK

31 Mart seçimleri şimdiden yerel seçim olma özelliğini çoktan aştı. Dikkat ederseniz yerel seçimlerden sonra 4 yıl daha seçim yok. 2015’ten bu yana sürekli seçim ortamındayız. 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerini 2015’te yaptık. 2017’de 16 Nisan referandumunu gerçekleştirip 24 Haziran 2018 tarihinde ise Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimini yaptık. Araya kanlı bir darbe girişiminin girdiği unutulmamalı. Sürekli seçim ortamında olmak ekonomimizi olumsuz etkiledi. 31 Mart seçimlerinde güçlü bir siyasi irade ortaya çıkarsa, siyasi istikrar konusunda bir sorun olmadığını ve 4 yıl daha seçim yapılmayacağını gören yabancı sermaye, yatırım planlarını gözden geçirme ihtiyacı hissedecek. Tabii siyasi istikrarı pekiştiren bir sonuç çıkması durumunda.

MUHALEFETTE İTTİFAK GÖRÜŞMELERİ

Hep iktidar cephesindeki gelişmeleri paylaştık ama muhalefette ne oluyor? Kılıçdaroğlu, Almanya dönüşünde Meral Akşener’le bir araya gelecek. Bu arada Koray Aydın ile Bülent Tezcan’ın çalışmaları da olgunlaşacak. 9 il konuşuluyor. İYİ Parti üç ili almak istiyor. “İyi niyetli olunmaz, oy hesabına girilir ya da bu iş bilek güreşine dönerse sonuç çıkmaz. Biz kendimizi istismar ettirmeyiz” diyorlar. Benden CHP’ye duyurması… İYİ Parti’yi hafife almayın, bu işte ciddiler.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.