AK Parti-MHP adsız İTTİFAKI TARTIŞIYOR

CHP, HDP ve İYİParti’nin oluşturacakları ittifaklara karşı, AK Parti ve MHP “Hangi parti nerede belediyeyi alabilecekse, diğeri destek versin” esasına dayalı güç birliği planlıyor…
Önder YILMAZ, Milliyet

MHP yerel seçimlere dönük çalışmalarını dört koldan sürdürüyor.

Adaylık başvuruları il teşkilatları ve Genel Merkez tarafından kayda almıyor.

Kamuoyu ve teşkilat yoklamaları en önemli kriter.

Mevcut belediye başkanlarının adaylığına kesin gözüyle bakılıyor.

“Üretken Belediyecilik” stratejik belgesini hazırlayan MHP, misyon, vizyon ve hedefler anlatıldıktan sonra belediyecilik ilkelerini sıraladı. Belgede, “Üretken Belediyeciliğin” temel özellikleri ise “Ayrıştıran değil, birleştiren belediyecilik”, “Devletle vatandaşı buluşturan belediyecilik”, “Aile ile konutu birleştiren belediyecilik”, “Afete karşı tedbir üreten belediyecilik” gibi başlıklarında olduğu 20 temel noktada toplandı.

MHP, yerel yönetimlere ilişkin çalışmalarını MYK toplantısında şekillendirdikten sonra önümüzdeki süreçte aday tanıtım toplantısıyla kamuoyuna duyuracak. Bahçeli’nin yerel seçimde ittifak kapısını aralayan çıkışının ardından gözler AK Parti’ye çevrildi. AK Parti’den olumlu mesaj gelmesi halinde taraflar arasında temas sağlanacak. Liderlerin çizeceği çerçeve, partilerin yerel yönetimlerinden sorumlu genel başkan yardımcıları tarafından detaylandırılacak.

Minimum çatışma

Parti kurmaylarının verdiği bilgiye göre MHP’de yerel seçimde ittifakı zorlayan gerekçeler “CHP ve HDP’nin bazı yerlerde İYİ Parti’yi de yanlarına alarak ‘şer bloku’ oluşturmalarına yönelik emareler görülmesi, büyükşehirlerin kaybedilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı sisteminin zedeleneceği ve ülkenin beka sorunuyla yeniden karşı karşıya kalabileceği” düşüncesinden kaynaklanıyor. Yereldeki ittifakın bir diğer kazanımı olarak AK Parti ile MHP arasında seçim sürecinde yaşanacak kırılmanın önüne geçilmesi gösteriliyor.

Milletvekili genel seçiminin öne alınmasındaki sebepler arasında yer alan bu endişenin, yerel seçimde de tehlike doğurabileceği, taban ve teşkilatlar arasındaki tartışmaların “Cumhur İttifakı’nı” yaralayabileceği düşünülüyor.

iddiaya göre, yerelde “adsız ittifakla” çatışmanın minimuma indirilmesi de sağlanmış olacak.

Kulislerdeki iddialara göre, bu proje yaşama geçerse, yerel ittifakının ilk meyvesi İstanbul ve Ankara’da alınacak. İktidar için sembol değer taşıyan bu iki kentin MHP’nin desteği olmadan AK Parti’de kalmasının güç olabileceği belirtiliyor.

CHP ve HDP’nin İYİ Parti’yle birlikte hareket ederek blok oluşturmaları halinde kaybedilme tehlikesi de doğabilir.

Kayyum belediyeler İttifakın bir amacı da CHP, HDP ve İYİ Parti’nin oluşturabileceği bloka karşı, özellikle Doğu ve Güneydoğu’da önlem geliştirmek. Hedef çoğu HDP’de olan kayyum yönetimindeki belediyeler. MHP bu bölgelerde düşük potansiyelde de olsa AK Parti’yi destekleyerek iktidarın kazanmasını sağlayabileceğini düşünüyor.

Iğdır ve Kars planı

MHP, Doğu ve Güneydoğu’da oylarını arttırsa da Kars ve Iğdır dışında belediye alabilecek potansiyele sahip değil. Kars’ta belediye MHP’de olmasına rağmen Murtaza Karaçanta’nın HDP ile küçük bir teması sonucu istifası alınmıştı.

Hesaplara göre, AK Parti’nin desteği ile Kars’ın yine MHP’de kalması, HDP’de olan Iğdır’ın da MHP’ye geçmesi söz konusu olabilir.

Batı’da 7-8 il kritik

Akdeniz, İç Ege ve sahil şeridini kapsayan batı illerinde de AK Parti’nin MHP’nin desteği ile alabileceği Aydın başta olmak üzere 7-8 il söz konusu.

Olası yerel ittifakının sorunlu alanını, AK Parti ile MHP’nin başa baş oldukları seçim bölgeleri oluşturacak.

MHP; 3 büyükşehir, 4 il, 79 ilçe ve 47 belde belediyesine sahip. MHP’nin elinde tuttuğu 5 il (Adana, Manisa, Bartın, İsparta, Osmaniye) belediyelerinde ikinci konumda AK Parti bulunuyor.

Örneğin Manisa’da; MHP yüzde 40.1, AK Parti yüzde 36.7 ile başa baş bir mücadele veriyor.

KÜTAHYA VE KASTAMONU EL DEĞİŞTİREBİLİR

2014 Yerel Seçim Sonuçlarına göre belediyesi AK Parti’de olan 28 ilde MHP ikinci sırada yer alıyor:
♦ Afyonkarahisar (49.3/42.6)
♦ Aksaray (56.9/36.3)
♦ Amasya (43.4/36.3)
♦ Balıkesir (39.7/31.6)
♦ Bayburt (52.1/38.2)
♦ Bilecik (39.6/30.4)
♦ Çankırı (54.3/18.04)
♦ Düzce (54.5/37.6)
♦ Elazığ (55.8/29.1)
♦ Erzincan (54.7/30.1)
♦ Erzurum (58.8/28.9)
♦ Gümüşhane (57.5/36.2)
♦ Kahramanmaraş (58.8/30.4)
♦ Karaman (52.3/26.9)
♦ Kastamonu (45.7/45.3)
♦ Kayseri (58.9/26.9)
♦ Kırıkkale (44.2/29.9)
♦ Kırşehir (42.2/30.9)
♦ Kilis (50.8/39.5)
♦ Konya (64.2/18.4)
♦ Kütahya (48.9/46.1)
♦ Nevşehir (52.4/42.6)
♦ Niğde (41.1, 34.3)
♦ Sakarya (57.9/26.7)
♦ Samsun (54.8/25.2)
♦ Tokat (52/39)
♦ Uşak (43.2/31)
♦ Yozgat (56.1/38.2)

Meclis üyeliği dengeleyecek AK Parti ile MHP’nin başa baş olduğu illerden, ancak kıl payı geride olduğu Kütahya ve Kastamonu’nun el değiştirmesi gündeme gelebilir. Olası ittifakta “belediye meclisi ve il genel meclisi üyelikleri” dengeleyici unsur olacak. Adsız ittifakın söz konusu olması halinde belediye başkanına verilen destek doğrultusunda meclis üyeliklerinde toleranslı davranılacak. Böylece “kazan kazan” stratejisi hayata geçirilmiş olunacak.

MiLLiYET_20180904_16

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.