ÇÖLLEŞMEYE KARŞI İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ
– EKİM’DE ANKARA’DA DÜZENLENECEK, BM ÇÖLLEŞMEYLE MÜCADELE KONFERANSI İÇİN ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ARASINDA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
– ULUSLARARASI KONFERANSA, 8 BİNE YAKIN DELEGE VE 10 DEVLET BAKANI KATILACAK
Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı arasında, 12-23 Ekim günleri arasında Ankara’da düzenlenecek ve yurt dışından 8 bine yakın delege ile 10 devlet bakanının katılımının beklendiği “Birleşmiş Milletler (BM) Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı” için işbirliği protokolü imzalandı.
Büyükşehir Belediyesi Başkanlık makamında düzenlenen törende, protokolün imzalarını Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Asım Balcı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akça attı.
195 ülke ve Avrupa Birliği’nin de taraf olduğu BM Çölleşmeyle Sözleşmesi, Afrika ülkelerindeki çölleşme sorunundan hareketle küresel seviyede bu sorunun tespiti ve çözüm yollarının bulunması için müşterek hareketi öngörüyor.
Protokolün imza töreni öncesi konuşma yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balcı, “Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak böylesine önemli uluslararası organizasyonun Ankara’da yapılmasından dolayı büyük memnuniyet duyuyoruz. Ankara’nın tanıtımına büyük katkılar sunacak olan bu çalışmanın parçası olmaktan da gururluyuz” dedi.
Ankara’da 1994 yılında 2 metrekare olan yeşil alan miktarının 19,5 metrekareye çıktığını hatırlatan Balcı, “Sadece bu yıl içinde dikmeyi planladığımız ağaç sayısı 120 bin. Ayrıca 7 milyon civarında da değişik bitkiler dikmeyi planlıyoruz. Şu anda Ankara tam bir yeşil başkente dönüşmüş durumda. Böylesine önemli bir organizasyonunun da Ankara’da yapılacak olmasından dolayı büyük bir memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.
-EN ÜST SEVİYEDEKİ BM TOPLANTISI-
Bakanlık Müsteşarı Akca da Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çok önemli bir protokolü imzalamak için bir araya geldiklerini vurgulayarak, “Böylesine büyük ve önemli bir organizasyonu Ankara Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz… Bu konferans, Türkiye’de şimdiye kadar gerçekleştirilen en üst seviyedeki Birleşmiş Milletler Toplantısı. Bunu da Ankara’da yapmak ayrıca önemli” dedi.
Katkılarından dolayı Başkan Gökçek’e teşekkür eden Akca, dünyada 250 milyondan fazla insanın, çölleşme ve kuraklıktan doğrudan etkilendiğini, 4 milyar hektardan fazla arazinin çölleşme tehdidi altında olduğunu, 110’dan fazla ülkede de yaklaşık 1,2 milyar insanın çölleşme tehdidiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.
Akça, 2013 yılında Namibya’nın başkenti Windhoek’da düzenlenen11. Taraflar Konferansı’nda katılımcı ülkelerin, bu yılki konferansın Türkiye’de düzenlenmesi yönündeki istek ve ısrarları üzerine bu yıl ev sahipliğini Türkiye’nin yapacağını söyledi.
Türkiye’nin dönem başkanlığı yapmasının da kararlaştırılacağı organizasyona ilişkin bilgiler veren Akca’nın konuşmasının ardından imzalanan protokolle, 12-23 Ekim arasında Ankara’da düzenlenecek konferansta, Büyükşehir Belediyesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nı işbirliği yapması kararlaştırıldı.