Manisa Veri Ağlarıyla Tek Çatı Altında Toplandı
MANİSA Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, geliştirdiği TAKBİS, NUBİS, KÖYDES ve Sosyal Doku uygulamalarıyla il genelinin numarataj, tapu ve adres bilgi sistemlerini tek bir veri çatısı altında toplamaya başladı. Yapılan çalışmayla Manisa il genelinde belediyecilik ve vatandaşlık hizmetlerinin hızlı ve ekonomik bir şekilde ulaşılabilir olacağını belirten Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Metin Memiş, bu çalışmayı en hızlı şekilde yerine getiren üç büyükşehir belediyesinden birinin de Manisa Büyükşehir Belediyesi olduğunu söyledi.
Manisa Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı olarak ilk etapta Numarataj Bilgi Sistemi’ni (NUBİS) hayata geçirdiklerini belirten Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Metin Memiş, “Bir yıl önce uygulama NCZ ortamında GİS formatından uzak verileri sisteme uyarlayarak çalışmalara başlandı. Projeye başlamadan önce UKBS ortamında sorgulama yapılıyordu. Uygulamanın web ortamında sorgulanabilir olmasını hedefledik. Bu teknolojiyi sağlayabilmek için lisans ve teknolojik destek veren ESRİ firmasıyla anlaştık ve çalışmalara başladık. Şuan itibariyle projenin ilk etap saha ve büro çalışmalarına başlandı. Tüm bu çalışmalar bittikten sonra MAKS alt yapısına uygun veri modeline ulaşmış, Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile aynı platformda bir yapıya kavuşmuş olacağız. Yani diğer bir deyişle bir vatandaşımız bir mahalleden yada bir sokaktan başka bir yere taşındığında bizim sayısal haritamızda online olarak yer değişikliği gözükecektir. Vatandaşlarımızı kendi alt yapımızdan da artık görebileceğiz” dedi.
Tapu ve kadastro tek veri altında toplandı
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı olarak bir diğer uygulamayı da Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) adıyla hayata geçirdiklerini ifade eden Memiş, “Belediyemiz olarak tapu ve kadastroyla protokol yapılmış veri alış verişi anlamında hukuksal olarak bir sorun kalmamıştı. Ancak belediye birimleri ürettikleri projelerde hem kadastroya, hem de tapuya gitmek zorunda kalıyorlardı. Bilgi İşlem olarak bu sıkıntıyı gidermek adına böyle bir yapıyı belediyemize kazandırmak istedik. Böylelikle kadastronun kendi orijinal sayısalıyla tapunun verilerinin eşleştirilerek sunulan bu hizmeti yirminin üzerinde kullanıcıya sunmuş olduk. Artık tapuya ve kadastroya gitmeden Ada, Parsel, Şerh, İpotek, kişi bilgilerine ulaşıp çıktısını da alabilmekteyiz. TAKBİS olarak adlandırdığımız bu uygulamaya 100000’lik çevre düzenleme planı altlık olarak koyduk. İleriki zamanlara 25000’lik, 5000’lik ve 1000’lik uygulama planlarımıza altlık olarak koyabileceğiz” diye konuştu.
Su ve kanalizasyon verileri web ortamında sorgulanabilecek
İl Özel İdaresi döneminde uygulanan KÖYDES sistemini geliştirerek bir veri ortamı oluşturduklarını da sözlerine ekleyen Memiş, “MASKİ cbs olarak tüm alt yapı verilerinin sorgulanabileceği bir yapının ve sorgulamanın da web ortamında olmasını istedik. İl özel İdare’de daha önceden hazırlanan verileri kullanılabilir hale getirdik. Bundan sonraki aşamada MASKİ bünyesinde sayısal tüm alt yapı bilgilerinin bu uygulama üzerinde işlenmesine olanak sağlamış olduk. Bu yapı oturduğu zaman tüm Manisa ilinin su ve kanalizasyon verileri web ortamında sorgulanabilir hale gelmiş olacak” dedi.
Sosyal doku ile engelli vatandaşlara kolay ulaşım sağlanacak
Sosyal Doku Uygulaması ile mahalleye dönüşen köylerde yaşayan engelli vatandaşlara kolay ulaşabilmek adına farklı bir uygulama geliştirdiklerini de belirten Memiş, “Sosyal doku olarak adlandırılan bu çalışmada Bilgi İşlem Daire Başkanlığı olarak farklı bir uygulama geliştirmek istedik. Hedefimiz tüm köylerden toplanan verilerin harita uygulamamızla eşleştirmekti. Bu bağlamda her bir ankete bir bina numarası verdik. Verilen bu bina numaralarıyla sözel, sayısal eşleştirmesini yaptık. Artık harita üzerinden engelli, aylık gelir ve benzeri sorgulamalarımızı yapabiliyoruz” diye konuştu.