Adana’da üretilen çiçekler, Hollanda Çiçek Borsası’nda pazarlanacak

Başkan Sözlü, Adana’da üretilen çiçeklerin, dünya borsalarında pazarlanması projesinin başarıya ulaşması konusundaki ısrarını ve girişimlerini sürdürüyor.

Hollanda’dan örneklenen çiçek yetiştiriciliği projesi ile Adana ekonomisine önemli katkı konulması amacıyla başlatılan proje yürüyor. Adana’da deneme üretimi yapılan çiçekler, Hollanda Çiçek Borsası’nda pazarlanmaya başlandı.

Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana Ticaret Borsası, Çiçekli-Aflak Kırsal Kalkınma Kooperatifi ve Hollanda Çiçek Borsası’nda faaliyet gösteren IQ Flowers firmasının birlikte yürüttüğü, “Süs Bitkileri Yetiştiriciliği ve Pazarlaması İçin Fizibilite Çalışması” isimli projenin, doğrudan faaliyet desteği aşamasıyla ilgili toplantı Adana Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleştirildi.

Toplantıya Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün yanı sıra, Adana Ticaret Borsası temsilcileri, Çukurova Üniversitesi’nden bilim insanları, IQ Flowers temsilcisi, Hollanda’dan konuklar ve Büyükşehir bürokratları katıldı.

SOSYAL VE EKONOMİK KALKINMA SAĞLAYACAK BİR PROJE

Adana Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Müdürü Sait Altıparmak, projenin, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün Hollanda ziyaretiyle fikirsel olarak başladığını belirterek, “Adanamızda tarım eksenli sosyal ve ekonomik kalkınmayı sağlayacak yeni bir sektörün oluşmasına katkı koyacak bir proje bu. Başkanımız, Hollanda’da gördüğü bu sektörü,

Adana’da da faaliyete geçirmek istemesiyle harekete geçildi. Adana’nın tarıma elverişli topraklarında başarılı olması mümkün olan bu sektörün hem işsizlik probleminin, hem de başka sosyoekonomik problemlerin çözümünde rol oynayabileceği düşüncesiyle Başkanımız Hüseyin Sözlü, projenin oluşturulması talimatını verdi ve projede son aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Hollanda’da bize ev sahipliği yaparak bu sektörü tanıtan ve şu anda aramızda olan, Flora Holland’da faaliyet gösteren çiçek pazarlama firması IQ Flowers temsilcilerine teşekkür ediyoruz. Başkanımız, Adana gibi bereketli, verimli topraklara sahip bir şehirde bu işin yapılmaması için neden olmadığını söyledi. Genç işsizliğin yüzde 40’lara vardığı bir coğrafyada bu işin yapılabileceğini düşünerek Başkanımız tasarlamayı yaptı. Bunu Adana’da sektör olarak yerleştirmek adına da projelendirme işi bize düştü” dedi.

PROJENİN İKİNCİ AŞAMASI İHRACAT

Sait Altıparmak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Uygun türlerin belirlenmesi ve örnek ekim alanları oluşturularak, deneme üretimine başlanması, yetiştirilen ürünlerin Flora Holland’da satılması ilk aşama. Ürünleri Hollanda Çiçek Borsası’nda pazarlamaya başladık. Bu projesinin ilk aşamasıyla ilgili Çukurova Kalkınma Ajansı’na sunduğumuz ve bu sektörün Adana’daki altyapısını oluşturacağımız verilerin bir araya getirilmesini sağlayacak projemizin ilk toplantısını bugün yapıyoruz. Proje adı, ‘Süs bitkileri yetiştiriciliği ve pazarlaması için fizibilite çalışması projesi.’ 90 bin lira bütçeli olarak Çukurova Kalkınma Ajansı’na sunulmuş ve desteklenmesi uygun görülmüş bir proje. Proje iki aşamada gerçekleştirilecektir. Önce bilgi altyapısı oluşturulacak ve bunun üzerine büyük projemizi inşa edeceğiz. Sektörün ihtiyacı olan soğuk hava zincirinin kurulması, pazarlama sisteminin oluşturulması ve üretimle ilgili diğer altyapıların geliştirilmesi adına yine Çukurova Kalkınma Ajansı’ndan destek talep edeceğimiz yüksek bütçeli proje, ikinci aşama olacaktır. İki ayrı proje şeklinde düşünecek olursak, 1. aşaması doğrudan faaliyet desteği projesiydi. Bunu gerçekleştiriyoruz şu anda ve toplantısını yapıyoruz. Projenin yazılıp, kabul edilmesi aşamalarını geçtik.

Bu, Adana Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilecek bilimsel araştırma projesi olacak. 2. aşaması da bu projeyle elde ettiğimiz verilerin icraata dönüşmesini sağlayacak büyük, güdümlü projemiz.”

BAŞKAN SÖZLÜ, “BAŞARISIZLIK SEÇENEĞİNİ KABUL ETMİYORUM.”

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de, projenin başarıya ulaşması konusunda kararlı olduklarını ifade ederek, “Bu işi başarıya ulaştırmak için hiç bir fedakarlıktan kaçınmayacağız. Mesai arkadaşlarımın projenin başarıya ulaşması için yoğun çalıştığını biliyorum ve başarısızlık diye bir seçeneği kabul etmediğimi onlara iletmek istiyorum. Adana’da yaptığımız deneme üretiminden elde edilen ürünleri Hollanda Borsası’na gönderiyoruz. İlk etapta zarar da edebiliriz ama bu faaliyetler bize iyi sonuç için neler yapmamız gerektiğini gösterecek. Ona göre planımızı yapıyoruz” diye konuştu.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.