Hedef işsizliği çözmek
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Kalkınma Ajansı işbirliğiyle yürütülecek Kent Koleji Projesi, hem kadın ve genç işsizler başta olmak üzere ara eleman ihtiyacı bulunan işletmelerde istihdam yaratmayı hem de aktif çalışanların niteliklerini artırmayı hedefliyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) kentte nitelikli işgücü sorununa çözüm bulmak üzere başlattığı Kent Koleji Projesi’nin tanıtımı Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirildi. İzmir’de yerelde kalkınma anlayışından hareketle işsizliğin azaltılması, iş gücünün nitelikli hale gelmesi için Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Kent Koleji’nde öncelikle belirlenecek 5 meslek grubunda 2 yıllık süreyle bilimsel eğitimler verileceği belirtildi.
Toplantının açılış konuşmanı yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun 2004 yılında yerelde kalkınma hedefi ile yola çıktığını belirterek, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu hedef doğrultusunda çalıştıklarını kaydetti. Küçük esnafı ve sanatkarı destekleyip gençleri ve kadınları meslek sahibi yaparak ülke kalkınmasının gerçekleşebileceğini belirten Aydoğan, “İzmir’de 9 tane organize sanayi bölgesi var. Binlerce insan çalışıyor. Bu çalışanların yapacağı işi daha iyi yaptırmak bizim görevimiz. Üniversitelerimiz de bunun için var. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yerelde kalkınmak için her türlü şartı zorlarız. Bugün üretimde iyi yerlere gelmek için elimizden geleni yaparız. Ülkemizin zengin kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirerek, kaliteli üretimi artırarak kalkınabiliriz. Her şeyimiz var. Sadece helvayı karıp ülkemizi bu şekilde kalkındıracağız” diye konuştu.
İşsizliğin panzehiri esnaf ve sanatkarlar
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı ve İZKA Yönetim Kurulu Üyesi Zekeriya Mutlu, işsizliğin tüm dünyanın sorunu olduğunu belirterek, artık “her işi yaparım” devrinin bittiğini, eleman arayanla iş arayanı buluşturmanın önemli olduğunu hatırlattı. Projenin bu anlamda çok önemli bir görev üstlendiğini hatırlatan Mutlu, “20 alanda üniversitelerimiz, sanayi odamız, esnaf ve sanatkarlar birliğine bağlı odalar ile birlikte bu sorunun çözümüne yönelik çaba sarf etmeliyiz. İnsanları meslek sahibi yapmamız lazım. Türkiye’deki işsizliğin panzehiri esnaf ve sanatkarlardır. İstihdamın yüzde 75’ine yakın kesimini esnaf ve sanatkarlar çalıştırıyorlar” diye konuştu.
Kursiyerlerin yarısı iş buldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Koleji Şube Müdürü Mehmet Şahin, 2006 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme ve Beceri Kursları (İZMEB) olarak görevine başlayan şubenin 2014 yılından bu yana Kent Koleji olarak görevini sürdürdüğünü belirterek, 2006 – 2014 yılları arasında 1851 kursla 46 bin 148 kursiyere ulaştıklarını, 20 bin 479 kursiyerin mezun olduğunu söyledi. 2014 – 2015 eğitim yılında 11 kurs merkezinde 217 kursun açıldığını belirten Şahin, “Kurumlar işbirliği ile açılan teknik branşlarda çalışmalarımız devam ediyor. Ege Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nda açılan 4 branşta 60 kişi eğitim gördü. 38 kişi mezun oldu. Sınıflar 12 kursta 215 kişiye ulaştı. 51 mezundan 26 kişinin aldığı belgelerle işe girdiği haberini aldık” dedi.
Kent Koleji Projesi nedir?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin liderliğinde İzmir Kalkınma Ajansı işbirliği ile yürütülecek Kent Koleji Projesi kapsamında, kentin ihtiyaç duyduğu öncelikli beş meslek belirlenerek bu meslek gruplarına yönelik bilimsel eğitimler verilecek. Bu pilot uygulamalarda en az 75 kişi öğrenim görecek. En az 60 kişiye istihdam sağlanacak. Projenin kapsamında ise 20 meslek grubu yer alacak. Yenilikçi yaklaşımların geliştirilmesi amacıyla oluşturulacak Fabrikasyon Laboratuvarı ile teknik personel eğitimleri verilecek. 24 ay sürecek projenin maliyeti 3.1 milyon TL. olacak.
Yaşar Üniversitesi AR-GE ve Uygulama Merkezi, Ege Üniversitesi Güneş Enerji Enstitüsü, Ege Bölgesi Sanayi Odası ile İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin proje ortağı kuruluşlar olarak yer aldığı projenin iştirakçi kuruluşları ise Çalışma ve İş Kurumu İzmir İl Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu, Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Ege Şubesi ile Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi (ESBAŞ).
Bayraklı Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’nda hizmet veren Kent Koleji, Ege Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi, Makine Mühendisleri Odası, Halk Eğitim Merkezleri, Çınarlı Meslek Lisesi, Mimar Sinan Meslek Lisesi işbirliği ile 30 branşta hizmet vermeye devam ediyor.