Büyükşehir’in tarım ve hayvancılığa desteği artarak sürüyor
Başkan Sözlü, “İnsanlarımız yaşadıkları yerde mutlu olmalı, köylerimiz boş kalmamalı.”
Adana Büyükşehir Belediyesi, ilçelerde ve kırsalda tarımın, hayvancılığın güçlenmesi, üretimin artması ve çiftçinin yaşadığı yerde mutlu olması için, üreticiye hibe şeklinde destek vermeyi sürdürüyor. Modern sulama sistemleri kurma konusunda da önemli adımlar atan Adana Büyükşehir Belediyesi, aşı ve ilaç desteğinden, güneş enerjisiyle elektrik üreten panellere uzanan geniş bir yelpazede desteğini artırıyor.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Söğüt’ü ziyaret etti. Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ilişkilere önem verdiklerini ve sürekli iletişim içinde olduklarını belirten Başkan Sözlü, Adana Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçi, üretici ve köylü için yapılan ve yapılacak faaliyetlerle ilgili bilgi aktardı.
600 ADET GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETEN PANEL
Başkan Sözlü, “Arıcıların arazideki ihtiyaçlarını da karşılamak üzere, 600 adet, güneş enerjisinden elektrik üretilen panel satın alıp, arıcılara, konar-göçer yörüklere dahil olmak üzere dağıtılacak. Buzdolabı onlar için şart çünkü üretimde kullanmaları gereken ilaçlar var ve onların korunması gerek” dedi.
AŞI, İLAÇ VE ANALİZ DESTEĞİ
Aşı, ilaç ve analiz desteğiyle ilgili de bilgi veren Başkan Sözlü, “ 515 bin doz aşı desteğimiz var. 300 bin doz çiçek aşısı, 200 bin doz mavi dil aşısı, 15 bin doz antrakt aşısı olmak üzere toplam 515 bin doz aşı desteğimiz mevcut. Ayrıca 3 bin litre 3 gün hastalığı ilacı, 3 bin litre de kene ilacı desteği var çiftçimize. Bunlar hep hibe şeklinde destekler. Karaisalı-Çatalan bölgesinde, 13 köyü kapsayan ve su havzasını da korumak üzere 3 bin litre bordo bulamacı, 3 bin litre organik sıvı gübre desteği veriyoruz. Yine toprak, yaprak ve sulama suyu analizlerini laboratuvarlarımızda yapıyoruz” diye konuştu.
KAPALI SİSTEM SULAMA
Başkan Sözlü, sulamanın yaygınlaştırılması ve modern hale getirilmesiyle ilgili de yapılanları açıkladı. Sözlü, şöyle devam etti: “Feke’de Bahçecik Mahallesi’nde kapalı sistem sulama ihalesini gerçekleştiriyoruz. Faaliyete geçtiğinde geniş bir alanın sulama sorunu çözülmüş olacak. Pozantı Hamidiye Sulama Projesi var. 4 bin 200 dekar alanda kapalı sulama yapılacak. Tufabeyli Ortaköy’de kapalı sistem sulama alanı yapılacak. 3 bin 200 dekar alanda, 330 çiftçi yararlanacak. Karaisalı Salbaş Sulama Suyu Bakım Onarım Tamamlama işinin ihalesi gerçekleştirildi. Burası da 4 bin 500 dekar alanı kapsıyor. Saimbeyli İlçesi Çeralan Mahallesi çiftlik göleti göl aynasının geomembranla (tabandan su sızmamasını engelleyen kaplama) kaplanması faaliyetimiz var. Gölet tabanının suyu sızdırmaması amacı taşıyor bu faaliyet. Bunların hepsi köy sakinlerimizin yerinde kalkınması, mutlu olması, kaygılarının azaltılması için Adana Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ’nin verdiği hizmetler. Köyden şehire mecburiyetten kaynaklanan, geçim sıkıntısının uç seviyeye ulaşmasından doğan göçün önlenmesi için yoğun çaba sarf ediyoruz. İnsanlar elbette şehirlere doğru hareketlenmeyi sürdürecek ama bunu sadece karnını doyurabilmek için yapmak zorunda kalmamalı. İnsanlar şehirlere farklı tercihler için gelecekse gelmeli. Köylerimiz boşaltılmamalı. Buna çok önem veriyoruz.”