Başkan Sözlü, “İnsanlığın erdemiyle, ürettiğimiz atığı bertaraf etmeliyiz.”

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, atıkların bertarafı ve geri dönüşümü konusunun hafife alınmasını, insan olmanın erdemlerinin dışına çıkmak olarak tanımladı.

Yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda uzman ve konunun muhatabı kuruluşlardan isimlerin, atıkların çevreye zararının en aza indirgenmesi ve nasıl değerlendirilebileceği konusunu ele aldığı Uluslararası Özel Atık Zirvesi, HiltonSA’da başladı.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mehmet Çelebi Akkuş, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin, atıkların bertarafı ve geri dönüşümüyle ilgili çok titiz davrandığını ifade ederek, hayata gezirilen çalışmaları anlattı. Akkuş, yakında atıklardan yakıt üreteceklerini bildirdi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Hüseyin Sözlü ise dünyayı en çok ‘çevrede yaşayan en aklı başında ve en şerefli varlık’ olarak nitelendirilen insanoğlunun kirlettiğine dikkat çekti. Büyükşehir Belediyesi olarak atık dönüşümünü hayati önemini kavrayarak yapmak için çalıştıklarını anlatan Başkan Sözlü,
“Atıklarla ilgili dünden bu zamana kazanılan tecrübeler, meselenin önemini bize izah etmeye yeter. En azından biz bunun önlemini anlayacak seviyedeyiz. En anladığımız halde, ekonomik sebeplerle de yaşadığımız çevrede hafife alırsak bize maliyetleri olumsuz yansıyor. Nasılsa ‘belediye bunu görmez ya da ilgili kurumlar görmez’ deyip de hafife alıyorsak o zaman gerçekten insan olmanın erdemlerinin dışına çıkıyoruz biz. İnsan, bu çevrede yaşayan en aklı başında en şerefli varlık ama insanın bir özelliği var ki atık üreten yegane varlık. Yoksa tabiatın genel dengesi içerisinde bizden hariç bu tabiatın nimetlerinde faydalanan varlıklar çevresini bizim gibi kirletmiyorlar” dedi.


Uluslararası Katı Atık Birliği Tıbbi Atık Çalışma Grubu Üyesi ve atık alanında daha birçok çalışmalara imza atmış Ruth Stringer ise atıkların doğru şekilde bertaraf edilmesi gerektiğine ve dünyadaki örneklerine vurgu yaptı. Özellikle tıbbi atıkların bertaraf edilmesine yönelik çalışmalar yaptığını anlatan Stringer, dünyada 10 bin tane ‘yeşil hastane’ olduğunu kaydetti. Tıbbi atıkların geri dönüşümü konusunda hastane yönetimlerine büyük görevler düştüğünü belirten Stringer, atıkların toplanmasının teşvik edilmesi amacıyla işletmelerde ‘ayın personeli’ gibi uygulamaların yapılabileceğini söyledi. Atıklarla büyük gelirler elde edilebileceğini de anımsatan Stringer, insanların bu konuda ilgilerinin çekilmesi gerektiğini kaydetti.


Konuşmaların ardından Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Ruth Stringer’e katılımından dolayı plaket verdi.
2 gün sürecek zirvede önemli akademisyen ve bürokratların katılımıyla ‘Türkiye ve Dünya’daki Tıbbi Atık Uygulamaları Oturumu’, ‘Özel Atıkların Yönetimi Oturumu’ ve ‘Tıbbi Atık Çalıştayı’ yapılacak.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.