1.ULUSLARARASI AKDENİZ ARAŞTIRMALARI KOLOKYUMU BAŞLADI
Alanya Kültür Merkezi’nde düzenlenen Alanya Kaymakamlığı’nın desteğiyle Alanya Belediyesi ve Alanya HEP Üniversitesi’nin işbirliğinde düzenlenen 1. Uluslararası Akdeniz Araştırmaları Kolokyumu Alanya Kültür Merkezi’nde başladı.
BÖLGEYİ TANIYAN BİLİM İNSANLARI KATILIYOR
4-5 Nisan tarihlerinde yapılacak olan Alanya Hamdullah Emin Paşa (HEP) Üniversitesi 1. Uluslararası Akdeniz Araştırmaları Kolokyumu’na yurt içinden ve yurt dışından özellikle Akdeniz’le ilgili bölgenin Orta Çağ dönemi çalışmalarıyla tanınan akademisyenler ve bilim insanları katılıyor. Açılışta, Alanya Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Eski Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili de yer aldı.
UNESCO ÇALIŞMALARIMIZA KATKI SAĞLAYACAK
Açılışta konuşan Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Alanya Hamdullah Emin Paşa (HEP) Üniversitesi 1. Uluslararası Akdeniz Araştırmaları Kolokyumu, Alanya’nın Unesco Dünya Mirasları listesinde yer alması çalışmalarına büyük katkı sağlayacağını belirtti. Başkan Yücel,’Alanya, tarih boyunca medeniyetlere ev sahipliği yapmış, Selçuklunun başkenti ve bir çok kültürün izlerini taşıyan nadide bir turizm kentidir. Şehrin belediye başkanı olarak kentimizin tarihi ve kültürel dokusunu gelecek nesillere aktarmak birinci önceliğimizdir’ dedi.
1.Uluslararası Akdeniz Araştırmaları Kolokyumunun şehrin tarihine ışık tutacağını vurgulayan Başkan Yücel şöyle konuştu,’UNESCO Dünya Miras alanı olmak için çalışmalarımız devam ederken akademisyenlerimizin araştırmaları Dünya Mirası olma yolunda çıktığımız yolu aydınlatacaktır. Alanya’da değerli akademisyenlerimizle bizleri buluşturan Sayın Kaymakamımıza, AHEP Üniversitemizin değerli hocalarına, uzak yerlerden gelerek bizimle deneyimlerini paylaşan bilim insanlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’.
14 BAŞLIKTA KONU ANLATIMI OLACAK
İki gün sürecek olan kolokyum kapsamında, “Alanya Kalesi Koruma Planı”, “Alanya Kalesi Alan Yönetim Planı”, “Doğu Akdeniz’de, Orta Çağ’da Kentsel Değişim ve Gelişim”, “13. Yüzyıl İslam Dünyasında Kıyı İletişim Sistemleri”, “Erken Dönem Gezginlerine Göre Alanya ve Güney Anadolu Kıyıları”, “Alanya ve Gazipaşa Kıyılarındaki Gemi Batıkları ve Bilinmeyen Limanlar”, “Alanya Kalesi Orta Çağ İskeletlerinin Antropolojik Analizi”, “Orta Çağ Akdeniz Çerçevesinde Alanya Tersanesi”, “Alanya Surlarında Yer Alan Boyalı Bezemeler”, “14. Yüzyıl’da Adalya ile Kıbrıs Arasındaki Ticari İlişkiler”, “Alanya Selçuklu Sarayı Cam Buluntuları”, “13. Yüzyıl Akdeniz’inde Sanat, Baniler ve Politika”, “Alanya Kalesi’nde Su Mimarisi Üzerine Genel Bir Değerlendirme”, “Kale İstihkamının Gelişim Sürecinde Kızıl Kule’nin Yeri” konuları anlatılacak.
AKADEMİK YAYIN HAZIRLANACAK
Anlatımlar daha sonra çift dilli bir kitap olarak düzenlenecek ve Alanya’nın Ortaçağ dönemi ile ilgili uluslararası bir akademik yayın olarak basılacak. Bu yayın Alanya’nın Unesco Dünya Mirasları listesinde yer almasını destekleyici nitelikte bir akademik yayın olacak.