Sağlıklı çocuklar, sağlıklı toplum…
Başkan Sözlü, “Sağlıklı toplum, çocukluğunu yaşayan ve eğitimini tamamlayan çocuklarla mümkün.”
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, “Çocuk işçiliğini önlemek ve çocuk haklarını geliştirmek için el ele” isimli projenin kapanış toplantısında, çocukların eğitimi ve çocukluklarını yaşamasına olanak tanıyacak bir sistemin geliştirilmesine katkı koyacak projeyi hazırlayan ve uygulayanlara teşekkür etti.
Adana Şanlıurfalılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin hayata geçirdiği “Çocuk işçiliğini önlemek ve çocuk haklarını geliştirmek için el ele” konulu projenin kapanış toplantısı ATOSEV tesislerinde gerçekleştirildi. Geceye katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, projenin bir medeniyet projesi olarak takdire şayan olduğunu belirterek, “ Adana’ya göçle gelenleri sembolize eden bir dernek tarafından, böylesine yerinde bir projenin uygulanması, böylesine sosyal bir meselede farkındalık oluşturulması, toplumun eğitilmesi çok önemli. Sağlıklı toplum, çocukluğunu yaşayan ve eğitimini tamamlayan çocuklarla mümkün. Yüreğir Yeşilbağlar Mahallesi Muhtarımızı ve derneğimizin yöneticilerini, üyelerini, projede emeği geçenleri canı gönülden tebrik ediyorum” dedi.
ÇOCUKLAR EĞİTİM ALIP, ÇOCUKLUĞUNU YAŞAMALI
Çocuk işçiliği kavramının üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğini ifade eden Başkan Sözlü, “Bir köy çocuğu olarak ben bunu tatmış bir insanım. Aile ekonomisine katkı zorunluluğundan, ücret karşılığı bir yerlerde çalışmadım ama evimizde, kendi köyümüzde, kendi tarlamızda, ahırımızda ve kendi meralarımızda çok çalıştım. Bu şekilde olunca belki çocukluluğumu yaşamaya arada zaman buldum fakat çocuk işçiliği derken, çocukluğun yaşanamaması, eğitimden mahrum kalınması gibi bir durum söz konusu. Çocukluğun yaşanacağı, eğitim alınması gereken zamanlarda, ailelelerinin geçim kaygısı nedeniyle çocukların çalışıyor olması, hem ülkemiz için hem yaşadığımız toplum adına çok iyi bir gösterge değil” diye konuştu.
FARKINDALIK OLUŞTURAN BİR PROJE
Başkan Sözlü, şöyle devam etti: “Çocuk çalışan sorununu önlemek, medeni bir ülke olma yolundaki hedefimize ulaşmada öncelikli ele alınması gereken bir konu. Adana’da orta ve üst gelir grubunda bulunanların, sorunsuz yaşamaya devam edebilmesi için bile, en alt gelir grubundaki insanların da iyi eğitim almış olması lazım. İnsan sosyal bir varlıktır ve toplumun tümüyle düşünülmesi ve sorunların böyle ele alınması gerek. Çok çeşitli işlerde çalışan, sokakta bir şeyler satarak para kazanma gayretinde olan çocuklarımız var. Elbette bu proje farkındalık yaratan, ulaşmak istediğimiz sosyal ve kültürel seviyeyi işaret etmesi acısından önemli bir proje. AB’yle proje yapma konusunda tecrübeli bir belediye başkanıyım. Adana’nın, hatta Türkiye’nin en büyük projelerinden birini Ceyhan Belediye Başkanıyken hayata geçirdik. 22 milyon avroluk, Adana’da AB’den hibe bazında hak edilmiş en büyük projeydi. Su ve kanalizasyon arıtması ile alakalı bir yatırımdı. Kendi projesini devralan tek Büyükşehir Belediye Başkanı’ydım. Siyasi manada AB’yle her konuda hemfikir olmayabiliriz ama hayat standartları açısından, trafikten eğitime, gıda güvenliğinden çocuk haklarına kadar, siyasi komplekse girmeden AB’yle mutabık kalacağımız yüzlerce konu var. Göçle gelenlerin sıkıntısını en iyi bilen muhtarımız ve dernek başkanının iyi götürdüğü bir faaliyet. Kendilerini tebrik ediyorum. Sayın Kaymakamımıza da anne, çocuk sağlığı ve eğitim konularındaki duyarlılığından dolayı kendisine teşekkür ediyorum.”