Büyükşehir’in Tıbbi Atık Projesi’ni, ÇKA kabul etti
Büyükşehir ve devlet kurumları halk sağlığı için ortak projede çalışacak
Adana Büyükşehir Belediyesi’nin Tıbbı Atık Projesi, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından kabul edildi. Proje ortakları arasında 5 devlet kuruluşu, 1 vakıf, bir de dernek var. Başkan Sözlü, halk sağlığını yakından ilgilendiren bir konuda devlet kurum ve kuruluşlarıyla işbirliğinin önemine değindi.
Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Özel Atık Şube Müdürlüğü’nce hazırlanan “Adana’nın Tıbbi Atık Durumunun Analizi, Tıbbi Atık Sorunları, Çözüm Önerileri Ve Tıbbi Atık Farkındalık Çalışmaları” projesi Çukurova Kalkınma Ajansı 2014 Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Proje anlaşması, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu ile arasında yapıldı.
KAMU KURUMLARI VE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ARASINDA İŞBİRLİĞİ
Tıbbı atıkların bilimsel yöntemlerle toplanıp, gerekli işlemlerden geçirilmemesi durumunda toplum sağlığının bundan olumsuz etkilenebileceğini belirten Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana Büyükşehir Belediyesi olarak hazırladıkları projenin kabulünden dolayı memnuniyet duyduklarını ifade etti. Proje ortakları arasında çok sayıda kamu kurum ve kuruluşunun bulunmasının önemine de değinen Başkan Sözlü, toplum sağlığını tehdit edibilecek bir konuda böylesine geniş kapsamlı işbirliğinin anlamlı ve yerinde olduğunu belirtti.
EVLERDEN ÇIKAN TIBBI ATIKLARLA İLGİLİ DE İSTATİSTİK TUTULACAK
Proje hakkında bilgi veren Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mehmet Çelebi Akkuş da, “Proje kapsamında, tıbbi atıkların düzenli toplanması, taşınması ve düzenli bertaraf edilmesine yönelik çalışmalar daha gerçekçi planlanacak olup, yapılacak yatırım kapasiteleri buna göre planlanacaktır. Böylece kamu ve özel sektör kaynaklarının doğru kullanımını sağlanacaktır. Toplumda ve ilgili kurumlarda tıbbi atıklar konusu üzerine çalışan birimlerde farkındalık ve hassasiyetlerin oluşmasına da katkı sağlanacaktır. Ayrıca evsel tıbbi atıklar üzerine somut olarak ilk önemli istatistik ve farkındalık çalışmaları yapılmış olacaktır. Yapılan çalışmalar tamamen bilimsel yöntem temellerine uyumlu olacak olup, Adana ilindeki tıbbi atıklar konusu üzerine çalışan tüm ilgili kurum ve kuruluşların da görüşleri ile somutlaşacak bir araştırma gerçekleştirilmiş olacaktır. Belirlenen ortaklar ile belirlenen pilot mahallelerdeki muhtarlık ve evlere, üzerlerinde bilgi notları olan toplama kutuları dağıtılacaktır. Böylece evlerden çıkan evsel tıbbi atık miktarları tespit edilecektir. Konu üzerine yapılacak farkındalık çalışmaları ile tıbbi atıkların halk ve çevre sağlığı üzerine zarar ve etkileri için önemli bir bilinçlendirme çalışması yapılacaktır. Yapılacak mevcut durum değerlendirmesi ve GZFT Analizi, istatistiki veri analizi, saha çalışması, anket, çalıştay, ve farkındalık çalışmaları ile Adana ili için tıbbi atıklar konusunda gelecek yıllara ışık tutan; ‘Tıbbi Atık Strateji Belgesi’ oluşturulmuş olacaktır” dedi.
PROJE SÜRESİ 3 AY
Akkuş ayrıca, proje bütçesinin toplam 70.618 TL ve proje süresinin üç ay olduğunu, proje ortakları arasında Adana Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü, Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Adana Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Teknik Eğitim Vakfı Adana Şubesi ve Güney İlleri Sağlık Kuruluşları Derneği’nin bulunduğunu belirtti.