Adana Kent Konseyi, işsizliğin azaltılması için çalışıyor
Gençler, tutum ve yeterliliklerini işverene ispat edecek.
Adana Kent Konseyi ve Çukurova Milli Eğitim İl Müdürlüğü’nce, gençler arasındaki işsizlik oranının azaltılması amacıyla düzenlenen ve Avrupa Birliği’nin dahil olduğu proje kapsamında toplantı düzenlendi.
Çukurova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Adana Kent Konseyi iş birliğiyle gerçekleştirilen Odak Grup Çalışması için çeşitli gençlik gruplarından 10 genç ve 10 gençlik çalışanı Adana Kent konseyi’nde bir araya geldi. Toplantıda, İşverenlerin gençlerden beklentilerinin ne şekilde karşılanacağı ve bu konuda yeterliliğin ispatlanma yöntemleri tartışıldı.
Adana Kent Konseyi’nden toplantıyla ilgili yapılan açıklama şöyle:
“Çukurova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Hayat Boyu Öğrenme Programı GRUNDTVIG Çoklu Ortaklık Projesi olan 538286-LLP-1-2013-1-LT-GRUNDTVIG-GMP ve Euro-folio isimli projesinin birinci yılı başarıyla tamamlandı.
AB’de 15-24 yaş arası işsizlik %50’ye kadar yükselmiştir. Avrupa ve ortak ülkelerde dikkati genç işsizliğine çekmek için ürünler araştırıp geliştirmeyi amaçlayan Euro-folio projesinin hedef kitlesi direkt olarak 15-24 yaş arası gençler ve onların istihdamında önemli rol oynayan işverenlerdir. Projenin birinci yılında yapılan istatistiki çalışmalar bu projenin gerekli olduğunu ortaya koymuş, Adana Esnaf Sanatkârlar ve Odaları Birliği işbirliğiyle 100 işverene ulaşılarak, işverenlerin gençlerden bekledikleri tutum ve yeterliliklerin tespiti yapılmıştır. Aynı çalışma proje ortağımız olan Lituanya, Portekiz, Slovakya, İngiltere, Yunanistan ve İspanya’da da yapılarak toplam 700 işverene ulaşılmıştır. Bu anketler sonucunda işverenlerin gençlerden talep ettikleri 5 tutum ve yeterlilik tespit edilmiştir. Bunlar; girişimcilik becerileri, etkili iletişim kurabilme, sorumluluk sahibi olmaları, aldığı görevi tamamlayabilme ve esnek olmaları üzerinde hemfikir olmuşlardır.
Adana Kent Konseyi’nde bir araya gelen gençlik çalışanları ve gençlerle bu tutum ve yeterliliklerin nasıl kanıtlanabileceğiyle ilgili iki saate yakın süren odak grup çalışması yapıldı. Bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkan fikirler tüm ortak ülkelerle paylaşılıp rapor haline getirilecek. Proje sonunda ortaya çıkacak olan Co-PAC sertifikasının Youthpass tarafından onaylanması sağlanarak ve Co-PAC sertifikasının işverenlere tanıtımı yapılarak hiçbir akademik eğitimi ve iş tecrübesi olmayan gençlerin(NEET) yapmış oldukları gönüllü çalışmalar, toplum hizmetleri, formal eğitim dışında edindikleri herhangi bir yeterlilik ve becerilerin belgelenmesi sağlanacaktır.”