Başkan Sözlü: “Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi faaliyete geçmeli.”
Başkan Sözlü: “Ceyhan’a petrol akıyor, işleyip ihracat yapacak tesisler için 9 yıldır bekliyoruz.”
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin bir an önce faaliyete geçirilerek, Adana-Ceyhan’a akan petrolün işlenip petro-kimya ürünlerine dönüştürülmesi ve buradan ihraç edilmesi gerektiğini kaydetti.
Çukurova Genç İşadamları Derneği’nce (Çukurova GİAD) düzenlenen Global Ekonomi’de 2015 Beklentileri ve Türkiye’nin Önemi konulu 4. Çukurova Zirvesi’nin açılışında konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Çukurova Genç İşadamları Derneği’nin Adana için kafa yorduğunu ve kentin kalkınması adına çaba sarf ettiğini söyledi. Başkan Sözlü, “Dünya ekonomisinde ismi ve imzası olan önemli isimleri Adana’da bizlerle buluşturuyorlar ve bu etkinliklerde Adana, Türkiye ve dünya ekonomisi adına önemli tespitlerde bulunuluyor” dedi.
PETRO-KİMYA TESİSLERİ BİR TÜRLÜ KURULAMADI
Global ekonominin irdelendiği toplantıda kendisinin Adana için ne yapılabileceğiyle ilgili düşüncelerini paylaşmak istediğini belirten Başkan Sözlü, şunları söyledi: “Türkiye’nin genel ekonomik şartlarındaki sorunlar, kısıtlayıcı durumlar, Adana için de geçerli. Yine de Adana’nın kendi içinde avantajları var. Kerkük’ten ve Bakü’den gelen petrol boru hatları, muazzam seviyede petrolü bölgeye taşıyor. Fakat 13 Haziran 2006’dan beri petrol sadece taşınıyor ve tankerlere yükleniyor. Ülkemizde, bölgemizde bununla ilgili pek bir şey yapılamadı. Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi var. Ceyhan’ın 3 dönem belediye başkanlığını yaptım. Ben Ceyhan Belediye Başkanı seçildikten sonra ABD Eski Başkanı Bill Clinton, 9. Cumhurbaşkanımız Sayın Demirel, Azerbaycan’ın Merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili imza atmışlardı. İmzaların gereği boru hattı yapıldı, petrol akıtıldı. Bunlar 1999’dan 2006’ya değin yapıldı. Aradan 9 yıl geçti ve petrolün akmasından başka bir şey gerçekleşmedi. Bölgeye akan petrolden dolayı, petro-kimya tesislerini orada inşa etmek için lisans başvuruları da hayli yüksek sayıda gerçekleşmiştir. Hala bir tanesi bile hayata geçmemiş, gerçekleşmemiştir.”
CEYHAN ENERJİ İHTİSAS ENDÜSTRİ BÖLGESİ’NDE YATIRIMCININ ÖNÜ AÇILMALI
Financial Times Dergisi’nin dünyada yatırım yapılabilecek noktalar arasında Adana’yı gösterdiğini hatırlatan Başkan Sözlü, şöyle devam etti: “Adana’nın, yatırım yapılabilecek noktalar arasında gösterilmesi, petrolün aktığı noktada petro-kimya tesislerinin kurulmasına uygun ortam olmasından kaynaklanmaktadır. Bu durumu Adana lehine girişimlere dönüştürmek için Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin bir an önce harekete geçirilmesi ve burada yatırım yapmak isteyen müteşebbisin önünün açılması gerekmektedir.
Küreselleşmenin yaşandığı günümüzde artık her sektör kendiyle ilgili gerçekleri, yeni gelişmeleri avucunun içinde görebilmektedir. Bugün Adana’nın veya Türkiye’nin müteşebbisi yatırım yapmak istediği zaman, önündeki engeller sadece, kaynak ve teknoloji engeli değildir. Onlara izin verilmesi gerekmektedir. Yatırımcı, yatırım yapma arzusunu hayata geçirebilmelidir.”
YANI BAŞIMIZDAKİ DEĞERİ KULLANALIM
Başkan Sözlü, sözlerini şöyle tamamladı: “13 Haziran 2006’dan bu zamana kadar Ceyhan Enerji Endüstri Bölgesi’nde bir rafineri yapılamıyorsa, bununla ilgili lisans verilmiyorsa, bunun muhakkak sebepleri vardır. Dünya üzerinde gemilerle petrol taşınan ve petro-kimya tesislerinde işlendikten sonra yılda 50-60 milyar dolarlık ihracak yapılan noktalar var. Bizim bunu uzakta aramamıza gerek yok. Adana’nın yanı başında Ceyhan’da böyle tesisleri inşa etmemiz gerekmektedir.”