BÜYÜKŞEHİR VE ESOGÜ SAĞLIKLI YAŞLANMA MERKEZİ KURUYOR

Büyükşehir Belediyesi’nin Çevre Yolu üzerinde bulunan hastane binası, Türkiye’de bir ilk olarak, yaşlı vatandaşlarımıza hizmet vermek üzere Bellek ve Sağlıklı Yaşlanma Uygulama- Araştırma Merkezi oluyor. Büyükşehir Belediyesi ile Osmangazi Üniversitesi arasında imzalanan protokolle, üniversite bünyesinde kurulacak Bellek ve Sağlıklı Yaşlanma Uygulama-Araştırma Merkezi, Türkiye’ye örnek olacak.

Büyükşehir Belediyesi’nin yoksul ve sosyal güvenlikten yoksun vatandaşlarımıza hizmet vermek amacıyla planladığı ancak, çeşitli engellerle hayata geçirilemeyen Belediye Hastanesi, Büyükşehir Belediyesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) arasında imzalanan protokolle, Türkiye’de bir ilk olarak, Bellek ve Sağlıklı Yaşlanma Uygulama-Araştırma Merkezi olarak hizmet verecek.

Bellek ve Sağlıklı Yaşlanma Uygulama-Araştırma Merkezi’nin tanıtımı için ESOGÜ Rektörlüğü Senato Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, ESOGÜ Rektörü Hasan Gönen, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Canan Demir, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Dr. Jale Nur Süllü, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Hakkı Yıldız, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Didem Aydınmakina, ESOGÜ Tıp Fakültesi Dekanı Engin İhtiyar, Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belgin Demet Özbabalık ile Tıp Fakültesi’nin çeşitli birimlerinin ana bilim dalı başkanları ve basın mensupları katıldı.

Toplantıda konuşan ESOGÜ Rektörü Hasan Gönen, merkezin Eskişehir’in, ülkenin hatta insanlığın faydasına olacağını düşündüklerini söyleyerek Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Demet Özbabalık ve 13 öğretim görevlisinin bu işi üstlendiğini belirtti. Rektör Gönen “Üniversiteler, kaliteli öğrenci yetiştirme, bilimsel araştırmalar yapmanın yanı sıra içerisinde bulundukları bölgeye hizmet etmekle de yükümlüdürler. Bu yükümlülükleri yerine getirebilmek için üniversite-yerel yönetimler ilişkisinin çok sıkı olması gerekiyor. Biz bu ilişkiyi perçinlemek üzere işbirliği içindeyiz. Sayın Belediye Başkanımıza, Belediye Hastanesi’ni Bellek ve Sağlıklı Yaşlanma Uygulama-Araştırma Merkezi’ne tahsis ettiği için kendilerine Eskişehir halkı adına, ESOGÜ olarak teşekkür ediyoruz” dedi.

Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Demet Özbabalık ise Eskişehir’in ortalama yaşlı nüfusunun yüzde 9,1 olduğunu belirterek “Bugün sadece Eskişehir için değil ülkemiz için de önemli bir merkezin kuruluşunu gerçekleştirdik. Olası yaşlılık hastalıklarının çareleri, bu hastalıklarla ilgili çalışmalar ve araştırmalarla olanaksızlıkların çaresi bu merkez ile bulunacak. Dünya’da özellikle Amerika ve İsveç’te bu çalışmalara on yıl önce başlandı. Biz de Eskişehir’de Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek bu merkezi kurmuş bulunuyoruz. Önümüzdeki yıllarda Eskişehir’deki yaşlılar sağlıklarından korkmasın. Büyük bir ekip onların sağlıklı yaşlanması için ellerinden geleni yapmaya hazır” dedi.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen yaptığı konuşmada, üniversitelere Büyükşehir Belediyesi olarak yasalar dâhilinde her türlü desteği verdiklerini ve tüm kurum ve kuruluşların işbirliğiyle gerçekleştirilecek projelerin şehre daha fazla katkı sunacağını ifade etti. Başkan Büyükerşen, üniversitelerin ülkenin kalkınmasında lokomotif görevi gördüğünü vurgulayarak yerel yönetim-üniversite işbirliklerini çok önemsediklerini söyledi.

Büyükerşen, gençlerin yoğun olduğu bir kentte her şeyin yeni, canlı, hareketli ve en güzelinin isteneceğini belirterek “Fakat diğer taraftan insanlar yaşlanıyor. Sadece gençleri düşünmek olmaz. Göreve geldiğimiz ilk dönem TUSAŞ’ın karşısında, Çevre Yolu’nun kenarında bulunan bir binamızı şehri çevreleyen mahallelerde yaşayan bakıma muhtaç, kimsesiz yaşlıların bedava, konforlu tedavi görebilecekleri bir hastaneye çevirmiştik. Fakat o zamanlarda, sağlık mevzuatında yapılan değişiklikler nedeniyle bu hastaneyi hizmete sokamadık. İmzaladığımız protokol ile kurulan bu merkez, Türkiye’de bir ilk olacak. Bir taraftan hayata geçirdiğimiz projelerle gençlik şehrine dönüştürdüğümüz Eskişehir’de yaşlılar için de projeler üretmemiz gerekiyor. Bellek ve Sağlıklı Yaşlanma Uygulama-Araştırma Merkezi sayesinde Eskişehir’deki yaşlılarımız ve yaşlı yakınlarımız aynı gençler gibi hayatlarından memnun, bahtiyar bir süreç geçirecek. Merkez, yaşlılarımıza ve yakınlarına yardımcı olacak ve yol gösterecek. Emeği geçen Başta Sayın Rektör Hasan Gönen olmak üzere tüm hocalarımıza teşekkür ediyor, Eskişehir’e hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.