Tarihi Şakir Paşa Konağı, Adana Büyükşehir Belediyesi’nce restore edildi
Şakir Paşa Konağı, Çukurova bölgesiyle ilgili tarihi, kültürel ve arkeolojik değerlerin envanterinin tutulduğu bir merkez olarak hizmet verecek. Merkezin açılışı 16 Aralık 2014 tarihinde gerçekleştirilecek.
Taşınmaz kültür varlığı olarak adlandırılan Tarihi Şakirpaşa Konağı’nın restorasyonuyla ilgili proje Adana Büyükşehir Belediyesi Proje Daire Başkanlığı’nca, Çukurova Kalkınma Ajansı’na proje olarak sunuldu ve destek aldı.Toplam 1 milyon 101 bin liralık restorasyon maliyetinin 713 bin lirası Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından karşılandı. 386 bin liralık bölümünü ise Adana Büyükşehir Belediyesi üstlendi. Restorasyon işlemi 10 ayda tamamlandı. Tarihi konak, Çukurova Kültürünü Araştırma Geliştirme ve Yaşatma Merkezi ismiyle hizmet verecek. Merkezin açılışı 16 Aralık 2014 günü saat 11:00’de yapılacak.
ŞAKİR PAŞA KONAĞI VE TARİHİ ÖNEMİ
Osmanlı son dönem sivil mimarisinin tipik bir örneği olan Şakir Paşa Konağı’nın, dönemin Adana Valisi Şakir Paşa tarafından ikamet amaçlı yaptırıldı. Şakir Paşa 1888-1890 yılları arasında valilik yaptı. Eski Adana’nın batı tarafında “Hacı Seyit’in Bağı” denilen mevkide yaptırılan konak, iki katlı ahşap ve tuğla malzeme ile inşa edilmiş olup, ahşap malzemeleri ile dikkat çekiyordu. Şakir Paşa şehrin bu kenarına konak yaptırdıktan sonra, yakınında bir tren istasyonu yapılmış ve böylece Şakir Paşa Mahallesi oluşmuştur. Konağın geniş bahçesi olduğu, etrafının yüksek tel veya duvarla çevrili olduğu, bahçesindeki su kuyusundan rüzgar gülü ile su çıkarıldığı anlatılmaktadır.