BAŞKAN TUNA; “TANK VE KAYZER KADERİNE TERKEDİLMİŞTİ”
Toroslar Belediyesi tarafından; Mustafa Kemal Mahallesi’nde inşa edilen Rauf Raif Denktaş Parkı ve Açık Hava Müzesi’ne getirilen askeri emtialar, Mersin gündemine oturdu.
Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullanılan ikmal gemisi, F4 Phantom uçağı ve diğer malzemelerin ardından Silifke’deki Kıbrıs Şehitliği’nde bulunan ve bakımsızlığa terk edilmiş tank ve kayzerin, Rauf Raif Denktaş Parkı ve Açık Hava Müzesi’ne getirilmesinin üzerinden yaklaşık 5 gün geçtikten sonra tepki gösteren Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut’a,Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna cevap verdi.
“Tepki göstermek için neden 5 gün bekledi?”
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı olağan toplantısında da gündeme gelen ve iki Belediye Başkanı’nı karşı karşıya getiren emtialarla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, 1976 yılından beri Silifke’de sergilenen tank ve kayzerin, kaderine terk edilmiş bir vaziyette olduğunu kaydetti.Toroslar Belediyesi olarak; Türk Milleti’nin milli ve manevi duygularını ön planda tutan bir yönetim anlayışı sergilediklerine dikkat çeken Başkan Tuna; “Bu malzemeler, İlçemize 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde getirildi. Bu sürenin üzerinden 5 günlük bir süre geçti. Bugüne kadar her hangi bir açıklama yapmayan Silifke Belediye Başkanı Sayın Mustafa Turgut Bey; neden halkın tepkisinin ardından malzemeleri sahiplenme duygusu içerisine girdi? Öncelikle bunu sorgulamak lazım” dedi.
1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda Rumlardan ele geçirilen tank ve kayzerin Toroslar İlçesi’ne getiriliş hikayesini de anlatan Başkan Tuna; “Bu malzemeler; 1976 yılında Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Silifke’de bulunan Kıbrıs Şehitliği’ne getirilmiş. Daha sonra bu alan Milli Parklar Genel Müdürlüğü himayesinden çıkarak,ormanlık bir yer olması nedeniyle Orman Bölge Müdürlüğü’nün uhdesine girmiştir. Ancak emtialar, Orman Bölge Müdürlüğü’nün envanter kayıtlarında olmaması nedeniyle boşlukta kalmış. Hatta Orman Bölge Müdürlüğü Silifke Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri tarafından bu alana 4 bin TL’lik bir bakım masrafı yapılmış. Bu masrafı yapan kişiye de kendi sorumluluk alanında olmayan bir konuya masraf etmekten dolayı, müfettişler tarafından zimmet çıkarılmış ve görevli arkadaşımız ağır ceza mahkemesinde yargılanmış. Yaklaşık 6 ay önce de Orman Bölge Müdürlüğü bu alana bakamadığı gerekçesiyle iç mekanda bulunan tabanca, tüfek ve mermi gibi malzemeleri Deniz Müzesi’ne devretmiş. Deniz Müzesi Müdürlüğü de, bir açık hava müzesi projemiz olması nedeniyle tank ve diğer araçları bizim alabileceğimizi söyledi. Bunun üzerine Garnizon Komutanlığı ile gerekli yazışmalar yapıldı. Garnizon Komutanlığı onay almak için Mersin Valiliği’ne, bilgisi olması içinde Orman Bölge Müdürlüğü’ne yazı yazarak malzemeleri bize teslim etti. Hatta malzemeleri de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde askeri erkanın da bulunduğu bir etkinliğimizde bu alana getirdik” dedi.
“Söylenildiği gibi gece yarısı operasyonu yok”
CHP Silifke İlçe Başkanı Mustafa Şimşekli’nin; “Kimsenin haberi yok. Bir gecede bir operasyonla bunları alıp götürüyorlar. Bunu kabul etmiyoruz. O tanklar ve bütün malzemeler gelinceye kadar hesabını soracağız” sözlerini de eleştiren Başkan Tuna; “Bu malzemeleri 3 gün süren bir çalışmayla İlçemize getirdik. İfade edildiği gibi bir gece operasyonu yok” dedi.
“Silifkeli hemşehrilerimizin emaneti, emanetimizdir”
Silifkelilerin vatanını, milletini, bayrağını ve değerlerini seven kişiler olduğunu dile getiren Başkan Tuna, halkın tepkisinin normal olduğuna dikkat çekti. Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut’un olayın üzerinden günler geçmesinin ardından halkın tepkisi ile karşılaşması nedeniyle siyasi kaygılar içerisine girdiğini vurgulayan Başkan Tuna; “Bu olayda siyaset olmaz. Çünkü bu hatıralar biz Türk Milleti’nin tarihi değerleridir. Silifkeli vatandaşlarımızın gösterdiği tepkiye hak veriyorum. Ancak Sayın Belediye Başkanı arkadaşımız Mustafa Turgut Bey’in olayın üzerinden günler geçtikten sonra halkın tepkisinin ardından olayla ilgilenmeye başlamasını da son derece manidar buluyorum. Kaldı ki, yaklaşık 6 ay önce şehitlikte bulunan tabanca, tüfek ve mermi gibi iç mekanda sergilenebilecek emtialar Mersin Deniz Müzesi’ne getirilmiş. Belediye Başkanı arkadaşımız neden o zaman tepki göstermedi de şimdi tepki gösteriyor. Bu emtialar Silifke’nin hatırasıdır, atalarımızın yadigarıdır. Yıllardır bakımsız bir şekilde bırakılan malzemeleri getirdik ve tarihimiz açısından önemli olan Rauf Raif Denktaş Parkı ve Açık Hava Müzesi’nde sergileyerek bu hatıraları gelecek nesillere aktaracağız. Silifkeli hemşehrilerimiz merak etmesinler, emanetleri; emanetimizdir” dedi.
TSK’dan alınan malzemelerin sadece kullanma ve sergileme hakkına sahip olduklarını da sözlerine ekleyen Belediye Başkanı Hamit Tuna; “TSK tarafından her yıl gelinerek malzemelerin bakımlı olup olmadığı incelenecek. Eğer bakımsız olduğuna kanaat getirirlerse, gerekli bakımı yapmadığımız konusunda fikir beyan ederlerse TSK’nın bu malzemeleri alıp, götürme hakkı var” dedi.
“Belediye sahip çıkacaksa malzemeleri vermeye hazırız”
Rauf Raif Denktaş Parkı’nı; Mersin ile Yavru Vatan Kıbrıs arasındaki ilişkiler daha sıcak tutmak, tarih şuurunu yaşatmak ve savaşın ne kadar acı bir olay olduğunu göstermek amacıyla inşa ettiklerini de ifade eden Başkan Tuna; “Biz tarihin derinliklerinden gelen Türk Milleti’nin milli şuuruna ait ne varsa onlara sahip çıkmakla mükellefiz. Burada sahip çıkılmayan bir değere sahip çıkılınca tabi iş kıymetlendi. Biz o malzemeleri yerinde sahip çıkacağımız için aldık. Bu işin sorumlusuyuz ve emanetçisiyiz. Eğer belediye sahip çıkacaksa bizim yaptığımız gibi gerekli yazışmalarını yapsın TSK’da bizden bu malzemeleri talep ederse geri vermeye hazırız. Biz tarihi ve milli değerlerine sahip çıkan, tarih şuurunun bilinci içerisinde olan yanımızla o parkta hem savaşın ne kadar sıkıntılı bir olgu olduğunu ispat etme anlamında hem de barışın ve kardeşliğin yaşatılması ve orada sergilemiş olduğumuz malzemelerle manevi bir ruh oluşturma gayreti içerisindeyiz. Ve hakikatken orayı takip eden insan sayısının hayli arttığını görüyoruz. Bu gerçekten bizim içinde çok anlamlı milli refleksleri diri tutma anlamında çok önemli diye düşünüyorum. Olay bundan ibarettir. Başka yerlere çekmeye hiç gerek yoktur. Hakikatten bu olayın sansasyonel bir vaziyete gelmesi bizim için de sıkıntılıdır ama biz sahip çıkmayanların bu malzemelerine sahip çıkan yanımızla her zaman var olduk ve bundan sonra da var olmaya devam edeceğiz” dedi.