Başkan Sözlü, ABD’li yatırımcıları Adana’ya davet etti

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, kendisini ziyarete gelen ABD Ankara Büyükelçisi Jhon R. Bass’a, iki ülke ilişkilerinin daha da gelişmesi için karşılıklı çaba gösterilmesi gerektiğini ve Türkiye’nin, bölge barışına katkı koyabilecek önemli bir ülke olduğunu iletti.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jhon. R. Bass, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’yü ziyaret etti. Başkan Sözlü, Büyükelçiyi Adana’da görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirtti

ABD’NİN BÖLGEDE BAŞKA MÜTTEFİK ARAMASINA GEREK YOK

Başkan Sözlü, “Adana’da zaten ülkenizin Türkiye’deki en eski temsilciliklerinden, konsolosluklarından biri var. Konsolosluk görevlileri Adana’da sosyal hayatın içinde bir çok vesileyle bulunuyorlar ve zaman zaman bir araya geliyoruz. Karşılıklı ziyaretler de gerçekleştiriyoruz. Bu ziyaretlerde iki ülke halkları arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkı koymak temel hedefimiz. Türkiye-Amerika ilişkileri çok köklü bir geçmişe sahip. Özellikle 2. Dünya Savaşı’ndan sonra başlayan siyasi ve askeri işbirlikleri devam ediyor.

SURİYELİ MÜLTECİLERİN YÜKÜ TÜRKİYE’NİN OMUZLARINDA

Suriyeli mülteciler konusuna da değinen Başkan Sözlü, “ABD muhakkak, Adana’da da çok sayıda bulunan Suriyeli mültecilere sıcak bakıyor ama bir hakikat var ki; Türkiye onların mali külfetini neredeyse tek başına çekiyor. Elbette mali külfetinden ziyade bu meseleye insani açıdan yaklaşıyoruz. Mali külfetini ön plana çıkararak bir olumsuzluk sunma taraftarı değilim ama Türkiye’nin kısıtlı imkanlarla, ABD gibi devasa bütçesi olan bir ülkeden daha fazla bu konuda fedakarlığı var. Bu sorunların azalması noktasında ABD siyasetinin daha fazla katkı koymasını arzu ederiz. Bu bizim samimi temennimizdir” diye konuştu.

İKİ ÜLKENİN EKONOMİK MÜNASEBETLERİ İÇİN ADANA UYGUN ZEMİN

Yerel bir yönetici olarak Adana’nın gelişmesine, kalkınmasına hizmet etmek istediğini kaydeden Başkan Sözlü, şöyle devam etti: “ Amerika’yla Türkiye’nin ekonomik münasebetlerinin gelişmesinde Adana’nın uygun bir zemin olabileceğini düşünüyorum. Ülkenizin yatırımcıları için hem Türkiye hem Adana uygun bir zemin. Amerika’nın bazı ülkelere uygulamış olduğu ya da verdiği ekonomik imtiyazları, Türkiye gibi, ilişkilerinde köklü bir geçmişi olan ülkeye tanımasınının da, samimi dostluğu geliştireceğini düşünüyorum. Demokratik normlarını, gelişmiş demokrasileri örnek alarak kökleştirmeye çalışan bir ülkeyiz. Güçlü ekonomisi ve gelişmiş demokrasisiyle Türkiye’nin Ortadoğu barışına bir model oluşturacağını ve barışa olumlu katkı koyacağını düşünüyoruz. Türkiye’ye bu manada önem vermelisiniz. Köklü münasebeti olan iki ülke için bunlar çok abartılı talepler değil. İnşallah Adana-Amerika ilişkileri hem iki ülkeye yarar sağlayacak şekilde, hem de bölge barışına katkı koyacak şekilde gelişir.”

BİRLİKTE ÇALIŞMAYA DEVAM EDERSEK GÜÇLÜ KALIRIZ

20 yıldan sonra yeniden Adana’ya gelmekten büyük memnuniyet duyduğunu belirten Büyükelçi Jhon R. Bass, “Bizim bu güçlü dostluk ve ortaklığımız üzerine her iki ülkenin daha fazla neler yapabileceğini sizlerden duymak isterim. Bu bölge Türkiye’nin önemli bir parçası. Ayıca Suriye’deki savaş ve karışıklıktan dolayı göç eden Suriyelilerle ilgili verdiğiniz destekten ötürü teşekkür etmek istiyorum. Başka yerlere gidemeyen, Suriye’de kalan insanlara vermiş olduğumuz yardımın büyük çoğunluğunu, Türk Hükümeti’nin desteğiyle gerçekleşiyoruz. Türkiye ve ABD çok uzun zamandan beri dost iki ülke. Beraber çalışır, beraber faaliyet gösterebilirsek güçlü kalacağımıza inanıyorum. O nedenle Suriye’deki durumu çok yoğun bir şekilde kendi aramızda tartışıyoruz, görüşüyoruz. Durumu nasıl düzeltebileceğimiz noktasında çaba harcıyoruz. Türkiye’nin mülteci durumundaki Suriyelilere yardımından dolayı çok teşekkür ediyoruz. Biz de Suriye içindeki ve başka ülkelerde mülteci durumundaki Suriyelere yardımlarımızı yoğunlaştırıyoruz.

Henüz Adana’nın potansiyelini ve durumuyla ilgili derin bilgim yok” dedi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, ziyaretin son bölümünde, Büyükelçi Bass’a Adana’yla ilgili bilgi aktardı.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.