Başkan Akaydın: “Antalya emin ellerde”

Büyükşehir Belediyesi Antalya’ya önemli bir laboratuvar kazandırdı
Büyükşehir Belediyesi, ASAT bünyesinde 800 metrekare kapalı alana sahip içerisinde 5 laboratuvarı bulunan bir tesis kazandırdı. Bu laboratuvarla içme suyu kaynakları, yüzeysel sular, atıksular ve deniz suyuna ait numunelerin analizleri gerçekleştirilecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, “Bu tesis Antalya’ya armağan olsun. Antalya sağlık ve hijyen yönünden emin ellerde” dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Antalya Su ve Atıksu Genel Müdürlüğü (ASAT) bünyesinde Hurma’da hizmete açılan Çevre Koruma ve Kontrol Laboratuvarı’nı gazetecilere tanıttı. Laboratuvar hakkında bilgi veren Başkan Mustafa Akaydın, “Burası uzun zamandır açılışını hayal ettiğim güzel bir proje. Türkiye’de bir eşi yok. Güzelliğinin en önemli tarafı da mimarı özelliğidir. Bu laboratuvar belediyenin ihtiyaç duyabileceği biyoloji, kimya gibi çevre sağlığına yönelik her türlü hizmetin eksiksiz verileceği, Antalya’nın denizini kirleten ağır metaller, içme suyuna karışabilecek metal ve tüm tehlikeli maddeleri tanıyacak donanıma sahip” dedi.

5 MİLYONLUK YATIRIM
ASAT’ın belediyenin en önemli kurumlarından biri olduğunu söyleyen Başkan Akaydın, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu laboratuvar 5 milyon TL bir yatırımla yapıldı. Antalya’nın denizini tehdit edebilecek, bölge havzasındaki tehdit unsurlarını, tarım ilaçlarının kalıntılarını izleyebilecek bir laboratuvar. Antalya’nın halk sağlı açısından, geleceğine yönelik önemli bir yatırımdır. Hurma Atıksu Tesisleri’nden çıkan su denize deşarj edilmeden önce bu tesislerin bahçelerini sulamak için kullanılıyor. İçme suyuna ihtiyaç duyulabilecek bir konumda atıksu içilebilir hale getirilebiliyor.”

ELEKTRİK ÜRETİYOR
Mustafa Akaydın şu bilgileri verdi: “İçerisinde bu laboratuvarın da yer aldığı Hurma Atıksu Tesisleri 100 milyon TL’nin üzerinde yatırımla yapıldı. Hurma Atıksu Tesisleri A’dan Z’ye yenilendi. Kapasitesi 1milyon 400 bine çıkartıldı. Bölgedeki koku sorunu büyük oranda giderildi. Antalya’nın atıksu çamurundan bu tesislerde elektrik enerjisi elde edilmektedir. Antalya’nın dışkısından elektrik elde ediyoruz ve yılda 6 milyon TL değerinde elektrik tasarrufu sağlıyoruz. Tesis elektrik ihtiyacının yüzde 40’ını yine kendi karşılıyor. Bu tesis Büyükşehir Belediyesi’nin son 5 yılda mali yönden en büyük yatırımıdır. Büyükşehir’in nüfusu 1 milyon, bu tesisin kapasitesi 1 milyon 400 bin kişi. 300 bin de Lara’daki tesisleri eklersek, Antalya’nın merkez nüfusu 1 milyon 700 bine ulaşana kadar bu kapasite yeterlidir.”

ANTALYA’YA ARMAĞAN OLSUN
Başkan Akaydın, Antalya’nın 2050 yılına kadar su sorunu yaşamayacağını belirterek, şu konulara değindi: “ Büyükşehir Belediyesi’ni devraldığımızda yüzde 30 olan kanalizasyon kapasitesi yüzde 90’a çıkartıldı. Seçimlere kadar bu rakam yüzde 95’lere ulaşacak. ASAT son 5 yılda 800 kilometre içme suyu yaptı. 250 kilometre kanalizasyon hattı döşemesi gerçekleştirdi. Antalya’ya son 20 yılda yapılan en önemli iki yatırımda ekibimin büyük payı vardır. Antalya’ya armağan olsun. Antalya sağlık yönünden, hijyen yönünden son derece emin ellerde. Gururlanıyorum.”

TEK MERKEZDEN YÖNETİLİYOR
Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, su depoları ve pompa istasyonlarını otomatik olarak izleyen SCADA merkezini de gazetecilerle birlikte gezerek, yetkililerden bilgi aldı. Başkan Mustafa Akaydın, kanalizasyon merkezinin tek bir noktadan yönetildiğini ve sistem arızaları ve terfi merkezlerini hiçbir eleman çalıştırmadan bu merkezden kontrol edildiğini kaybetti.
SELLERE KARŞI GRADAL
Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, ASAT’ın dere temizliği için aldığı Gradall iş makinesini de basına tanıttı. Antalya’da sel felaketlerinin yaşandığını hatırlatan Akaydın, doğa olayının en önemli nedenlerinden birinin hendeklerin içinin bitkiyle dolması olduğunu ifade etti. Akaydın, insan gücüyle de bu temizlik işlerinin yapılabildiğini, fakat bu temizlenin çok zaman aldığını söyledi. Başkan Akaydın, “Bu cihaza Türkiye’de belediyeye olarak sahip belediyeyiz. DSİ’nin elinde eski modeller var. Bu aletin kepçesi 15 metre uzağa kadar giderken, 7 metre derinliğe inebiliyor. Bundan sonra dere yataklarının çok pratik şekilde ıslahını gerçekleştireceğiz. Sellerle ilgili önemli bir adım atmış oluyoruz. Şu anda Sarısu’nun ıslahına ağırlık verdik” dedi.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.