Ayamama’ya Büyükşehir’in eli değdi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ayamama Deresi ıslah çalışmalarını yerinde izleyerek basın mensuplarına bilgi verdi. Başkan Topbaş, “Ayamama Deresi ıslah çalışmalarını yaparken bölgedeki 500 yıllık yağış debisi göz önünde bulundurduk” dedi.
Ayamama Deresi’nin Islah çalışmalarının devam ettiği Yenibosna’daki inşaat alanına inen Başkan Topbaş projede gelinen son durumu basın mensuplarına anlattı. Başkan Topbaş inşaat alanına Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, İSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir ve Büyükşehir Belediyesi bürokratlarıyla geldi.
Islah çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Topbaş daha sonra basın mensuplarına bilgi verdi. Başkan Topbaş, Ayamama Deresi’nin yıllar içerisinde felaketlere ve ölümlere sebep olduğunu hatırlatarak, “Şehir yerleşimleri oluşurken maalesef insanlar tercihlerini suyolları ve deniz kenarlarında plansızca yapmışlar. Maalesef bu plansız yerleşmeler beraberinde bir takım problemleri beraberinde getirmiş” diye konuştu.
Başkan Topbaş, Başbakan Erdoğan’ın belediye başkanı olduğu dönemde -1998 yılında- Cendere Deresi’nin ıslah ihalesini yapmak istediğini ama bakanlığın o dönemde bu ihaleye izin vermediğini hatırlatarak, “Bakanlık ihaleyi biz yapacağız demiş. 1998 yılında İstanbul Valiliği Özel İdaresi tarafından ihalesi yapılmış. Ve halen yargı devam etmekte. Yıllar geride kalmış ve hala süreç bitmedi” dedi.
Başkan Topbaş göreve geldikleri günden bu güne sorumluluk alanlarının 3 kat arttığını, 600 km’lik 68 dere ve 58 yan kol iken daha sonra bunun 1865 km’ye kadar uzayarak derelerin sorumluluğunun İstanbul Büyükşehir Belediyesine verildiğini kaydetti.
Başkan Topbaş, Ayamama Deresi ıslahı çalışmalarında -Küçükçekmece ve Bahçelievler Belediye başkanlarının katkılarıyla- bu bölgede yer alan sanayi alanlarının sahipleriyle yıkımlar için görüşüldüğünü ve kendilerinin yıkıma ikna edildiğini ifade etti.
-Bütün sorunları çözmek bize düşüyor-
Ayamam Deresi’nin ıslahıyla birlikte derenin 25 metre taban genişliğine ve saniyede 400 m3 suyu geçirebilecek kapasiteye sahip olacağını belirten Başkan Topbaş açıklamasını şöyle sürdürdü: “8 km’lik bölümü bitti. 119 tane bina yıkıldı. Birileri 3-5 tane yer yıkarak dere ıslahının yapıldığını söylüyor. Gelip görsünler bu tabloyu. Bütün sorunları çözme işi hamdolsun bize nasip oluyor. İstanbul’daki tüm derelerin ihalesini bitirdik. Yani 2014 yılı sonunda İstanbul kent içindeki hiçbir derede sorun kalmayacak. Göreve geldiğimin üçüncü ayında Küçükköy deresi taştı ve faturası bize kesilmeye çalışıldı. 40 yılın hesabı bize soruldu 2004’te. Bütün medyamız kameralarla çekim yaptığı bölge idi. Orada botlarla insanlar kurtarıldı. Bir bir çözdük. Ayamama Deresi de bunlardan bir tanesi.”
-Sanayicilere teşekkür-
Ayamam Deresi ıslah çalışmalarında 2 bin 900 metrelik bir kısmın daha kaldığını ifade eden Başkan Topbaş, “Toplamda 11 km’ye yakın ana hat olarak bütün hattı bu şekilde düzenliyoruz. Yağmurda sadece yağmur sularını göreceksiniz. Atık su görülmeyecek. Burada çalışma yapmak çok zor. Bir yandan Basın Ekspres yolu ve köprüler varken alttan tünel yapacaksınız, çok zor. Buradaki sanayicilere özellikle teşekkür ediyorum. Hangisinin kapsını çalsak bize evet dediler. Ve koca koca binaları yıkıldı. Onlar da kurtuldu ve İstanbul bir daha taşkın problemi yaşamayacak.”
Başkan Topbaş göreve geldikleri dönemde yağmur yağdığında 5-6 bin baskın ihbarı aldıklarını ama bu ihbarların yaptıkları çalışmalar neticesinde 100’ün altına düştüğüne vurgu yaparak, “Yakın gelecekte bunların hiçbiri de kalmayacak. Ciddi bir yatırım. 159 milyon liralık bir yatırım bu. Paramız var hamdolsun. Hep söylüyorum iç borcumuz yok. Onun için arkadaşlarıma bu derelerde hiçbir problem kalmayacak şekilde çalışma istedim. Bu coğrafyada yaşayan insanların 2.5 milyonunu etkiliyor bu çalışma. Atık suları ve sanayi atıkları almak için kolektörle Ataköy Biyolojik arıtma tesisine geliyor. Burada biyolojik işlemden geçtikten sonra Marmara Denizi’ne bırakılıyor. Şimdi de bu arıtılan suları sanayi ve sulamada kullanmayı düşünüyoruz” diye konuştu.
Başkan Topbaş ileri bir zamanda Ayamama Deresi’nde su akıntısı nostaljisi gösterecek bir çalışma yapabileceklerini ve dere kanarında oluşturulacak yaya bantlarıyla insanların gelip dolaştığı bir havza haline gelebileceğinin müjdesini verdi.