Hayvanlar aç insanlar tedirgin
Kentte başıboş hayvan sorunu her geçen gün artarken, Ankara Hürriyet, sabahın ilk saatlerinde Yaşamkent bölgesini fotoğrafladı. Gruplar halinde gezen onlarca köpek yiyecek bulmaya çalışırken, evlerinden çıkan insanlar da saldırı korkusuyla tedirgin adımlar atıyor.
Başkent’in gözde semtlerinden Yaşamkent’te vatandaşlar, sayıları her geçen gün artan başıboş sokak köpekleri için yetkililerden çözüm bekliyor.
Barınakları olmadığı için cadde ve sokakları mesken tutan sokak köpeklerini, semtteki hayvanseverler park alanlarında ve yol kenarlarında besliyor.
Yaşamkent’te trafiğin en yoğun olduğu 3222. Cadde boyunca gruplar halinde dolaşan köpekler, sabahın ilk saatlerinde yemek bulmaya çalışırken, işe ve okula gitmek üzere evlerinden çıkan kent sakinleri ise zaman zaman köpeklerin saldırısına uğruyor.
Başıboş köpeklerinin sayısının her geçen gün arttığını, aç kalan köpeklerin ise yiyecek bulma umuduyla insanlara yaklaştığını anlatan semt sakinleri, “Hem hayvanlara hem de mahalleliye yazık. Hayvanlar açlıkla biz de korkuyla savaşıyoruz. Bu duruma sessiz kalan belediye yetkilileri, verdikleri barınak sözlerini tutmalı ve bu hayvanların daha sağlıklı ortamda yaşamalarını sağlamalı” diyor.
KORKTUKLARI İÇİN SALDIRIYORLAR
Semtteki sokak köpeklerinin vatandaşları korkuttuğunu ve tehlike arz ettiğini ifade eden Yaşamkent Mahallesi Muhtarı Ayla Özsuer ise şöyle konuştu:
“Son yıllarda Yaşamkent’teki sokak köpeği sayısı inanılmaz şekilde arttı. Hayvanseverlerimiz belli noktalarda onları besliyor ancak hayvanlar yoldan geçen arabalardan, yanlarından koşarak geçen insanlardan korktukları için saldırıyor. İnsanlar yürüyüş parkurlarında, yollarda, sokaklarda huzur içinde yürüyemiyor. Mahalleli korkuyor.
YASA GEREĞİ TOPLANAMIYORLAR
5199 sayılı hayvanları koruma yasası gereğince bu hayvanlar toplanamıyor. Yasada hayvanların tedavi ve kısırlaştırma operasyonlarının ardından bulundukları yere bırakıldıkları ve belli bölgeleri olduğu için saldırgan olmayacakları söyleniyor ama durum böyle değil. Hayvanlar, aç kaldığında insanlara saldırıyor. Anne ve babalar, oyun oynamak için parka getirdikleri çocukları için tedirgin. Bir çözümü olmalı.”
MECLİS KARARLADI DA GÖKÇEK’İN SÖZÜ DE HAYATA GEÇMEDİ
Kentin en büyük sorunlarından birisi olan başıboş sokak hayvanları için Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, barınak yapılması için 3 kez karar alındı, bir kez de Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ‘barınak’ sözü verdi. Ancak, resmi adım atılmadı. Alınan kararlar ise şöyleydi:
* 2011’de Kızılcahamam’da yapılması planlanan hayvan barınağının kararı Meclis’ten geçmiş ancak Belediye Başkanı Coşkun Ünal’ın “Biz buradaki doğal yapıyı bozdurtmayız” sözlerine takılmıştı.
* Yine 2011’de Çamlıdere Belediyesi barınağa talip olmuş ve Başkan Hazım Caner Can, “Hayvan barınağını belediyeler istemedi, ben buna talibim. Büyükşehir Belediyesi gelsin buraya yapsın” demişti.
* 2014’te Meclis’te alınan kararla barınak için Bala seçilmiş ama barınak yapılmamıştı.
* 2014 yılı ağustos Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Bala ve Gölbaşı’nda yapılacak iki yeni barınak sözü vermiş ve barınakların bir iki ay içinde tamamlanarak, hayvanların sahiplendirileceğini söylemişti.
* 2014 yılı aralık ayındaki Meclis toplantısında ise kentte 100 bine yakın başıboş hayvan olduğuna dikkat çekilerek, sokak hayvanları konusunda ‘Ankara Sokak Hayvanlar Komisyonu’ kurulması kararlaştırıldı.
ZEHİRLİ KATLİAM
Öte yandan yıllardır barınağa kavuşamayan sokak köpekler, vahşice katledilmeye başladı. 2014’te Çankaya’ya bağlı Bilkent, Bademlidere ve Ümitköy gibi mahallelerde, zehirli sosislerle yüzlerce köpek katledildi. Son olarak 12 Nisan gecesi, Çayyolu Koru Sitesi’ne saçılan zehirli etler onlarca köpek, kedi ve kuşun ölümüne neden olmuştu.
Olayın ardından Çankaya Belediyesi, Koru Mahallesi 2629. Caddesi’ne astığı bir pankart ile bölgede yaşanan sokak köpeği zehirlenmelerinin belediyeyle ilgisi olmadığını belirtti. Koru’da yaşanan zehirlenmelere dikkat çekilen pankartta şunlar yazıyor:
“MESA Koru’da hayvan zehirlenmeleri ile hiçbir bağlantımız yoktur. Konuyla ilgili çalışmalarımız devam etmektedir.”
YARALAYAN ISIRIKLAR
Başkent’te çok sayıda vatandaş da başıboş sokak hayvanlarının saldırısına uğradı. İşte saldırı olaylarından bazıları:
* 2012 yılı şubat ayında Çukurambar’da evinden berbere gitmek üzere ayrılan evli ve bir çocuk babası 39 yaşındaki Ruhi Karakülah, çok sayıda köpeğin saldırısına uğradı.
* 2012’de mart ayında Eryaman’da spor yapmak için dışarı çıkan İran uyruklu emekli öğretmen Majid Yahyakhani (60), 8-9 köpeğin saldırısı sonucu hayatını kaybetti.
* 2012 yılı mart ayında Demetevler’de, çocuğunu okuldan almak için yola çıkan Nuran Ocak, boş araziden geçerken köpeklerin saldırısına uğradı. Ocak, çevredeki vatandaşların olayı fark etmesiyle ölümden döndü.
* 2015 yılı nisan ayında 3,5 yaşındaki Muhammed Kılıç, Çukurambar’daki evlerinin önünde oynarken 4 sokak köpeğinin saldırısına uğradı. Vücudunun farklı noktalarından ısırılan minik Muhammed, yüz felci oldu.